Home » Administratie » Amendamente multe, bani puțini! 32 de UAT-uri au primit bani pentru investiții și funcționare

Amendamente multe, bani puțini! 32 de UAT-uri au primit bani pentru investiții și funcționare

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a aprobat repartizarea pe UAT-uri a unei părți din fondul aflat la dispoziția din impozitul pe venit pentru anul 2023. Dacă în proiectul de hotărâre erau prevăzute 28 de UAT-uri care să primească bani, printr-un amendament depus de conducerea CJ-ului un număr de 32 de UAT-urilor au primit fonduri. Printre aceste se numără Ștefan cel Mare, Ciocani, Laza, Murgeni, Deleni etc.

Consilierii liberali au depus mai multe amendamente în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, prin care au solicitat fonduri pentru o serie de comunități.

„Amendamentele noastre vă sunt aduse la cunoștință pentru a lua notă de nevoile UAT-urilor. Ne-am referit doar la acei primari care nu au primit niciun ban în 2023. Avem situația exactă cu banii repartizați în teritoriu. Am amintit doar pe cei care au nevoie de sprijinul nostru”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier județean PNL.

Cum era de așteptat majoritatea a respins toate amendamentele formulate de opoziție și a adoptat doar amendamentul propus de Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

CJ-ul a avut la dispoziție din impozitul pe venit suma de 38.176 mii lei, care se repartizează în anul 2023 comunelor, orașelor și municipiilor.

Prin două hotărâri anterioare din acest an, s-a aprobat repartizarea sumei de 28.744 lei. Prin urmare, în fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui mai era disponibilă suma de 9.432 mii lei.

Printre comunele care au primit cele mai mari fonduri se numără Ivănești – 1.800 mii lei; Grivița 450 mii lei; Stănilești – 450 mii lei; Muntenii de Jos – 300 mii lei; Ștefan cel Mare – 270 mii lei etc.

UAT-urile solicită fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar, finalizării obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare.

Mai mult, unele UAT-uri se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente chiar și pentru achitarea cheltuielilor minime de funcționare.

Suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023 se repartizează pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*