altex
Politic

Nimeni nu se miră: Europarlamentare fără Vaslui

În aceste zile, nenumărate soții, copii și alte neamuri ale liderilor politici se pregătesc să abordeze alegerile europarlamentare. Posturile sunt disputate aprig pentru că, pe lângă obișnuita imunitate, un europarlamentar ajunge să câștige până la 100.000 de euro pe an. În județul Vaslui, scrutinul din mai aproape că nu are miză, în condițiile în care niciun nume de potențial candidat nu este legat de zona noastră.
Obișnuitele lupte pentru locurile eligibile la alegerile europarlamentare, mai mult subterane decât publice, au început deja să se poarte. Întâietate au nevestele, copiii și cei cu relații strânse la nivelul liderilor de partide. Și nici nu ar putea fi altfel, în condițiile în care un europarlamentar ajunge să câștige până la 100.000 de euro pe an.
De exemplu, Daciana Sârbu (PSD), soția premierului Victor Ponta, Adina Vălean (PNL), soția președintelui Senatului, Crin Antonescu, au locurile asigurate pentru Parlamentul European. Totodată, fiica președintelui Traian Băsescu este anunțată ca viitor europarlamentar, singura incertitudine fiind partidul care o va sprijini: PDL sau PMP. O logodnică, cea a ministrului pentru relația cu parlamentul, Claudia Benchescu, își găsește și ea un loc din partea PNL.
În condițiile în care aceste alegeri au devenit un fel de afaceri de partid pentru a asigura surse de venit și “coledzi” neamurilor și celor din eșalonul doi, e greu de crezut că vor suscita prea multă atenție din partea vasluienilor. A trecut de mult vremea când, candidând la aceeași rubrică “neamuri și cumetrii”, Vasluiul era reprezentat la Bruxelles de Gabriela Crețu, soția actualului președinte al Consiliului Județean și președinte al Organizației Județene a PSD, Dumitru Buzatu.
De atunci, europarlamentarii au mai putut fi doar «adulmecați», în 2010 Renate Weber venind la Vaslui pentru a-și deschide un cabinet la sediul Organizației Teritoriale a PNL. Știind că un asemenea ales primește 4.000 de euro pe lună pentru cheltuielile de cabinet, înțelegem mai bine gestul
Renatei Weber. Asta mai ales pentru că respectivul cabinet nu a avut niciun fel de activitate în ultimii patru ani și nici nu s-a mai bucurat vreodată de prezența europarlamentarului.
În aceste condiții, este interesant de urmărit cum vor reuși politicienii vasluieni să trezească vreo preocupare pentru acest tip de alegeri și să-i determine pe oameni să meargă la vot.
Ce îi interesează însă cel mai mult pe politicieni se petrece în această perioadă. Se fac listele. Actualul europarlamentar Corina Crețu va ocupa prima poziție pe lista PSD. Victor Ponta a anunțat că al treilea pe listă va fi Cătălin Ivan, actualul șef al delegației PSD în Parlamentul European. Pe celelalte locuri se vor afla: ministrul comunicațiilor, Dan Nica, consilierul premierului pe problemele romilor, Damian Drăghici, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, actualii europarlamentari Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, adjunctul șefului de cabinet al comisarului european Dacian Cioloș, Sorin Moisă, și actualii eurodeputați Victor Boștinaru și Claudiu Tănăsescu.
În actuala legislatură europeană, PSD are 12 mandate, însă după demisia lui Adrian Severin, doar 11 europarlamentari au rămas activi. Partidul lui Ponta își face calculele că va obține 38-40% din voturi, adică vreo 15-16 mandate. Aliații liberali și-au propus ca țintă 25% din voturi și suplimentarea cu două-trei a numărului de locuri din prezent (de la cinci mandate la opt).

Cristian Pătrașcu

Related Articles

Back to top button