altex
Administratie

Primarii plâng pe umărul conducerii CJ: Foame de bani

Nici bine nu s-a împărțit bugetul pentru anul în curs că majoritatea edililor unităților administrativ-teritoriale au început să se plângă. Primarii susțin că nu le ajung banii, care sunt, în unele cazuri, chiar mai puțini decât anul trecut. Situația este cu adevărat dramatică: dintre cele circa 450 de sate ale județului, mai puțin de 10 la sută beneficiază de apă curentă și canalizare.
Peste 60% dintre primarii județului Vaslui susțin că se luptă deja pentru a evita colapsul financiar al localităților pe care le păstoresc și că nu pot face niciun fel de investiții. Edilii visează la o rectificare bugetară, deși banii pe anul în curs abia s-au împărțit.
Șeful Consiliului Județean (CJ), social-democratul Dumitru Buzatu, declară că primarii trebuie să își îndrepte atenția spre accesarea fondurilor europene: «Bugetele locale sunt foarte sărace, cu excepția câtorva localități, și din această cauză este nevoie să facem tot posibilul pentru a accesa resurse financiare dincolo de cele care sunt cuprinse în bugetul local sau sunt distribuite la echilibrare de finanțele publice și de la județ. Primăriile au un număr de proiecte care au fost începute și trebuie finalizate, iar edilii trebuie să se concentreze asupra lor. În măsura în care posibilitățile financiare permit acest lucru, noi le oferim tot sprijinul».
Primarii se plâng că, după ce au analizat bugetul, și-au dat seama că banii abia ajung pentru plata salariilor și utilităților la primării. De investiții nici nu poate fi vorba.
La Rafaila, de exemplu, primarul Constantin Fînariu speră să mai adune câte ceva din taxe și impozite: “Este greu. Nu avem ce face, doar dacă mai încasăm ceva la bugetul local, dar oamenii sunt și ei săraci și nu au de unde”.

Ca în Evul Mediu
Situația este cu adevărat dramatică în multe dintre satele județului, unde doar un procentaj foarte mic din populație beneficiază de apă curentă și canalizare.
“În țările europene, diferența dintre sate și orașe este foarte mică. La noi nu putem încă vorbi de așa ceva. Nu au fost bani suficienți pentru modernizarea satelor. Față de anii din urmă, situația s-a îmbunătățit, dar mai este mult de lucru. Primarii se chinuiesc și nici noi nu prea avem posibilități”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepreședinte al CJ Vaslui.
Potrivit unei statistici a Ministerului Mediului, județele cu cel mai scăzut grad de racordare la rețele de canalizare sunt Giurgiu, Teleorman, Dolj, Ialomița și Vaslui. În zona Moldovei, poziția de lider detașat este deținută de Vaslui.
Dintre cele circa 450 de sate ale județului, mai puțin de 10 la sută beneficiază de apă curentă și canalizare, în timp ce gaz metan există doar în câteva localități rurale.
În județ, în ultimii ani, s-au investiti milioane de euro pentru sisteme de apă. Montarea de cișmele stradale s-a dovedit a fi însă o investiție sortită eșecului pentru că unele au putut fi utilizate doar câteva luni, iar altele deloc. Autoritățile locale spun că s-a ajuns aici din cauză că nu sunt bani pentru plata consumului. Pentru rețelele de alimentare cu apă au fost cheltuite peste 12 milioane de euro.
În județul nostru, chiar dacă pare greu de crezut, este și un oraș care nu dispune de gaz metan. Este cazul Murgeniului, acolo unde locuitorii nu știu nici ce înseamnă sistem de încălzire centralizat! Extinderea rețelei de gaz metan în această zonă este de ani buni la stadiul de discuție.

Sorin Saizu

Related Articles

Back to top button