Sănătatea, motiv de zâzanie
Prezentarea și dezbaterea moțiunii simple inițiate de Grupul parlamentar PNL, “Guvernul Ponta 3 amenință viața pacienților: amână lista de medicamente compensate”, a reprezentat un nou motiv pentru acuze reciproce între foștii aliați din USL.
”Îmi dau seama cât de puțin valorează viața pentru colegii noștri liberali. Nu este posibil să transformi nenorocul celor trei milioane de pacienți români într-un avantaj electoral, spunând cu zâmbetul pe buze că diferența între viață și moarte a acestor oameni stă într-o moțiune simplă depusă în Parlament. Dacă dumneavoastră, stimați semnatari ai acestei moțiuni, aveați dreptate și viața a trei milioane de români stă în actele normative pe care fostul ministru al sănătății le-a adus în dezbatere publică, atunci vă întreb direct și vă rog să-mi răspundeți: de ce ați plecat de la guvernare, de ce ați lăsat la greu, dragi colegi și foști parteneri de alianță, sistemul de sănătate, atunci când știați că peste doar câteva zile i-ați fi vindecat miraculos pe cei trei milioane de pacienți români de care faceți vorbire în această moțiune? Se pot accepta multe în politică, dar să folosești destinele unor oameni suferinzi pentru a câștiga un mic avantaj electoral pare un lucru foarte josnic”, a declarat deputata PSD de Vaslui Ana Birchall.
Ea susține că lipsa de responsabilitate a PNL, în special a liderilor săi, va deveni legendară: “PNL, în special fostul ministru al sănătății, este ca un medic chirurg care în mijlocul operației se ridică și pleacă fără să se uite înapoi, fără să-l intereseze dacă pacientul supraviețuiește sau nu. Acesta este interesul pentru pacienții români demonstrat prin gesturile politice de către administrația PNL a Ministerului Sănătății. Viețile a trei milioane de români și sănătatea acestor pacienți nu a contat pentru PNL. Mai important pentru ei a fost să-și găsească motive și tertipuri prin care să renunțe la responsabilitatea guvernării, care se pare că apasă prea greu pe umerii acestora. Aș vrea, domnule fost ministru al sănătății, să vă dau un simplu exemplu: v-am interpelat de nenumărate ori despre situația de la Spitalul Tutova, din colegiul pe care-l reprezint în Vaslui. Timp de un an, vasluienii mă rugau la rândul lor să-i ajut cu redeschiderea acestui singur spital din zonă. Știți ce mi-ați răspuns, domnule fost ministru al sănătății? Că lucrați din plin la elaborarea strategiei naționale de sănătate pe anul 2014-2020 și că vreți în continuare să reduceți numărul de unități spitalicești cu internare continuă”.