Politic

Lunca Prutului are nevoie de finanțare

„Vasluiul cum să se dezvolte, cum să-și trimită produsele spre piețele vestice, când drumurile sunt în suferință?”, întreabă deputatul PSD Toader Dima.

Politicienii vasluieni susțin că în județ există zone cu mult potențial economic, dar care sunt văduvite, de cele mai multe ori, de mijloacele financiare prin care s-ar putea dezvolta până la adevărata lor valoare.  Deputatul PSD Toader Dima afirmă că partea de est a județului Vaslui, care include Lunca Prutului, 160 de kilometri de graniță cu județul Iași și hotarul cu județul Galați, are nevoie de sprijin.

„Nu mai este de mult un secret că județul Vaslui este lipsit de resurse materiale, lucru care i-a blocat accesul spre o dezvoltare pe măsură. Este însă bogat în resurse umane, cu mare potențial agricol și nu numai, posibilități care nu sunt încă folosite așa cum trebuie pentru că zona suferă mult la capitolul infrastructură. E greu să vorbești despre dezvoltare și atragere de capital atunci când e dificil de ajuns la fața locului. Promisiuni au tot fost în cei opt ani când la guvernare au fost cei din PDL, dar belșugul de vorbe nu s-a transformat în ceva palpabil, care să aducă bunăstare oamenilor. Degeaba au muncit oamenii la proiecte care să dezvolte regiunea, dacă la București nu i-a susținut nimeni, dacă nu s-a bătut cineva pentru ei. România nu poate fi puternică doar pe bucăți, e nevoie de dezvoltarea tuturor zonelor. Asta înseamnă că și regiunea de est a județului Vaslui, pe care o reprezint în Camera Deputaților, are dreptul la același grad de dezvoltare», a declarat Toader Dima.

Pe Lunca Prutului, jumătate dintre oameni locuiesc la sate, iar 90% practică agricultura de subzistență. Mai trebuie spus că zona de est a județului Vaslui este străbătută de la sud la nord de Drumul Național 24A, o cale de comunicații care are nevoie de refacere și modernizare.

«Cum să vină investitori în zonă, când nu au drumuri pe care să meargă? S-au făcut preferențial investiții în cazul multor regiuni din Transilvania. De exemplu, zona Clujului, care are și acces la autostradă, deci legături cu Europa Occidentală, se dezvoltă mai mult, se pare, decât oricare alta. Vasluiul cum să se dezvolte, cum să-și trimită produsele spre piețele vestice, când drumurile sunt în suferință? Am făcut și voi face în continuare demersuri la cei care pot pune lucrurile în mișcare, să sprijine proiectele din zonă”, a mai spus deputatul PSD.

Potrivit parlamentarului, în ultimii 23 de ani, în toată Lunca Prutului s-a făcut o singură investiție în turism, deși zona are multe de oferit: “În regiune sunt nu mai puțin de șase puncte de frontieră cu Republica Moldova, unde se ajunge însă greu din cauza aceluiași Drum Național 24A. Să nu uităm de potențialul imens pentru turismul rural, de turismul tematic, dacă ar fi să mă refer numai la un posibil «Traseu al Vinului». Sunt bine cunoscute viile din zona orașului Huși, dar se ajunge din nou la problema DN 24A, pe care e greu de circulat. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, județul Vaslui se laudă totuși cu o rată de absorbție a fondurilor structurale aproape dublă față de media națională, adică 60% față de 39%».

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button