Social

De cine se tem vasluienii: (Ne)miloșii

În timp ce unii inspectori din instituțiile cu atribuții de control stau mai mult prin birouri pentru a-și pierde timpul pe net, alții sunt bătăioși și își fac cu drag meseria în încercarea de a schimba în bine județul Vaslui, unde frauda fiscală, sărăcia și șomajul ne fac campioni la nivel național. Ziarul Obiectiv vă prezintă în ediția de astăzi instituțiile cele mai temute, dar și cele unde, aproape zilnic, doar se așteaptă terminarea programului.

Foarte mulți dintre angajații statului au atribuții de control în diferite domenii, însă majoritatea, în loc să-și facă treaba pentru care sunt plătiți, preferă în cea mai mare parte a timpului să rămână prin birouri ca să-și piardă vremea pe net sau la bârfe. Grav e și faptul că destui dintre cei care, totuși, merg pe teren nu știu cum să-i pună la punct pe cei prinși că încalcă legile. Nu de puține ori, sunt “fentați” fără jenă, devenind subiect de distracție pentru cei care scăpă de sancțiunile meritate. Sunt inspectori care, anul trecut, de exemplu, nu au aplicat nicio amendă, dar sunt și dintre cei care au adus bani frumoși la bugetul statului.

În topul celor mai dure instituții din județ se află Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Cei șase angajați au aplicat pe parcursul anului trecut nu mai puțin de 1.507 amenzi, în valoare de 1,51 milioane de lei (peste 15 miliarde de lei vechi). Tot ei ocupă și prima poziție în privința eficacității, fiecare executând, în medie, 484 de acțiuni de control pe an, deci cam 40 de controale pe lună!

Și Administrația Județeană a Finanțelor Publice este de temut. Fiscul vasluian, care în 2013 era pe primul loc în top, a aplicat mai puține sancțiuni decât comisarii de la Protecția Consumatorilor (1.181 de amenzi, în valoare de 1,75 miloane de lei), dar a introdus în circuitul legal peste 70 de milioane de lei. Frauda calculată la firmele care au vrut să fenteze statul este însă mai mică față de anul precedent cu 18 milioane de lei. Fiecare dintre cei 45 de inspectori fiscali a efectuat, anul trecut, în medie, 36 de controale, deci trei pe lună, ocupând abia poziția a opta în topul celor mai harnici.

Vasluienii au luat și frica Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Cei 17 inspectori care au mers pe teren au aplicat 254 de amenzi, în valoare de 1,51 milioane de lei, motiv pentru care instituția ocupă locul trei. Fiecare inspector a executat, în medie, 148 de controale pe an (circa 12 pe lună), în topul eficienței ITM fiind pe locul patru.

Surprinzător, Direcția Silvică ocupă locul patru în clasamentul celor mai nemiloase instituții. Amenzile aplicate de silvicultori sunt în valoare de 446.350 de lei, o sumă de două ori mai mare față de cea din anul precedent. În ceea ce privește hărnicia, locul șapte este cel care li se cuvine pentru că fiecare dintre cei 160 de salariați care au mers pe teren a executat 36,63 controale pe an, adică trei într-o lună.

Salariații Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au aplicat anul trecut doar 140 de amenzi, în valoare de 95.000 de lei, dar fiindcă au emis și 27 de ordonanțe de încetare a activității și trei ordonanțe de suspendare a activității firmelor care încălcau legislația în domeniu, ocupă lejer poziția a cincea în topul instituțiilor de temut. În același timp, fiecare dintre cei 39 de angajați care au fost pe teren (opt inspectori, 20 de consilieri și 11 medici veterinari zonali) a executat, în medie, 212 controale, cam 17 pe lună, motiv pentru care ocupă locul trei în topul celor mai eficienți controlori din județ.

Instituții care ne mângâie pe creștet

 Direcția de Sănătate Publică, incluzând vechiul SANEPID, care înainte de decembrie 1989 era spaima tuturor comercianților, nu mai sperie pe nimeni în prezent. Cinci inspectori și cinci asistenți care au fost pe teren în 2013 au dat doar 21 de amenzi, în valoare totală de numai 20.000 de lei, ocupând astfel poziția a șasea. Dar să nu credeți că sunt de tot leneși. Fiecare dintre cei 10 a efectuat 288 de controale, în medie cam 24 pe luna, ceea ce înseamnă că sunt pe locul doi în topul celor mai harnici.

Inspecția Silvică, instituția care îi controlează pe pădurari (unii dintre ei fiind depistați că fură cot la cot cu hoții de lemne), a aplicat într-un an de zile numai opt amenzi, în valoare de 9.500 de lei. Pe teren au fost trei inspectori, care au executat 114 controale, ceea ce înseamnă că fiecare a efectuat, în medie, o acțiune de control la aproape patru zile. Prin urmare, ocupă poziția a noua în clasamentul celor harnici.

Cei cinci inspectori din cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului nu sunt nici ei de temut pe teren. Fiindcă au aplicat trei amenzi, în valoare de 13.000 de lei, și au retras trei autorizații, s-au clasat pe poziția a opta, iar pentru că fiecare a executat, în medie, 97 de controale pe an, adică a ieșit pe teren de opt ori pe lună, clasează instituția pe locul șase în topul eficienței.

Cei trei inspectori ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și cei patru ai Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) sunt de-a dreptul miloși. Ei sunt cei mai toleranți din județ, de vreme ce nu au aplicat nici măcar o amendă pe parcursul unui an.

Fiecare inspector de la AJOFM Vaslui a mers în control de nouă ori pe lună, prin urmare ocupând locul cinci în topul celor mai harnici, iar cei de la ITCSMS Vaslui au ieșit din birou doar o dată pe lună, fiind considerați din acest punct de vedere cei mai leneși.

Review Overview

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button