Riscul de sărăcie, redus prin educație
Parlamentarul social-democrat Toader Dima susține că sărăcia accentuată din zona Vasluiului poate fi combătută printr-o educație eficientă, în special în domeniul agricol.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a anunțat că siguranța alimentară nu mai este dată de marile exploatații agricole, ci de micile ferme, mai apropiate de comunități. Deputatul PSD de Vaslui Toader Dima susține că acest lucru poate fi privit direct ca un îndemn la schimbarea modului în care se face agricultură, trend care va duce la creșterea numărului de tineri care se stabilesc la țară. Potrivit parlamentarului vasluian, Uniunea Europeană a învățat din experiența în acest domeniu a unor state unde familiile sunt, de regulă, foarte numeroase, așa cum sunt India și China.
„O dovadă în acest sens este noua Politică Agricolă Comună, care se va axa pe protecția mediului, o distribuție mai echilibrată a fondurilor europene, dar mai ales pe mai mulți bani pentru micii fermieri. Cei care se ocupă cu statistica anunță că, la nivel mondial, aproximativ 50% din producția agricolă provine din micile ferme de familie, așa că nici România nu poate merge în altă direcție. Uniunea Europeană are planuri mari cu micii fermieri. E vorba de susținerea directă a veniturilor agricole, cu plăți prioritare pentru cei tineri și încurajarea micilor fermieri, astfel încât ei să poată face față concurenței de pe piață”, a declarat Dima.
Deputatul afirmă că fermele mici de familie sunt mai aproape de nevoile pieții, sunt mai dinamice și se adaptează mult mai rapid cerințelor din agricultură: „Să nu uităm de asemenea că micile ferme de familie, și nu industria, sunt cele care asigură promovarea produselor tradiționale, iar fermele de familie sunt și locul spre care s-ar putea îndrepta o bună parte dintre cei care cândva au plecat în alte țări, iar acum, într-o Europă în criză, mulți se întorc în România. În mod sigur, ei vor căuta salarii cât mai aproape de cele pe care le aveau în țările vestice, așa că o bună parte se va îndrepta spre orașe, dar nu toți. Așa că sunt sigur că mulți se vor întoarce către sate, de acolo de unde au plecat. Iar la sat, una dintre afacerile de viitor o reprezintă tocmai ferma de familie. Aceasta va fi ocazia în urma căreia vom vedea apărând noi meserii sau vor fi reînființate unele mai vechi, în urma schimbărilor relațiilor de muncă. Am putea vorbi chiar de o adevărată revoluție, dar una culturală, pașnică, pe care o văd ca singura cale viabilă de ieșire din criză”.
Potrivit parlamentarului PSD, formarea profesională continuă a devenit din ce în ce mai importantă, odată cu schimbările apărute în piața muncii: „Pentru o agricultură modernă, așa cum trebuie să fie și cea de fermă de familie, e nevoie de o bună pregătire. Numai că învățământul agricol a fost neglijat în ultima vreme și asta nemeritat. E nevoie, în afară de școlile teoretice și de cele profesionale, și de multe școli și licee agricole. Fermele de familie ar fi cu adevărat o a doua șansă dacă ar fi înființate și conduse de absolvenți ai învățământului agricol de calitate. O astfel de fermă de familie ar beneficia și de un ajutor generos din partea Uniunii Europene, aproximativ 13.000 de euro, bani cu care pot fi făcute multe lucruri bune în agricultură”.