Sanatate

Spitalul Bârlad, în carantină!

De luni, 28 aprilie, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad este în carantină. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că opt persoane internate s-au infectat cu clostridium, o bacterie foarte periculoasă.

Chiar dacă nu a fost declarată public, la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad s-a instituit carantina începând cu 28 aprilie. Ca urmare, nimeni nu are voie să pătrundă în unitate pentru a-și vizita rudele bolnave, ci doar cel mult până pe hol, urmând ca pacienții să iasă din saloane și să vină în întâmpinarea aparținătorilor.

Drastica măsură a fost luată luni după-amiază, după ce inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui au demarat ancheta epidemiologică în cazul celor opt persoane internate care au contractat bacteria clostridium dificile.

„Am fost luni, pe la prânz, să-mi vizitez tatăl internat la secția Dermato-venerologie. Atunci am intrat pentru că nu m-a văzut nimeni. Pe la 16.30, m-am întors cu niște medicamente solicitate de asistente, dar nu am mai fost lăsată decât pe hol, unde o infirmieră l-a chemat pe tata. Mi s-a spus că nu mai are voie nimeni să intre în spital, că e carantină. Nu știam despre ce vorba, dar am observat că toate clanțele ușilor de la saloane erau înfășurate cu tifon îmbibat cu o substanță ce mirosea puternic a clor”, ne-a spus aparținătoarea unui bolnav spitalizat.

Conducerea spitalului nu a oferit informații noi față de articolul publicat în numărul nostru de ieri. Pentru a se limita îmbolnăvirile cu teribila bacterie, ieri a avut loc o ședință la care au participat toți șefii de secții și compartimente, care au fost instruiți în legătură cu măsurile ce trebuie luate de urgență.

„Suntem în plină desfășurare a anchetei epidemiologice și nu putem spune nimic până la finalizarea ei. Atât pot declara la acest moment”, ne-a spus Gabriela Daniș, directorul medical al unității.

Spitalul bârlădean a devenit ținta anchetei epidemiologice după ce, la începutul lunii aprilie, au fost semnalate opt cazuri de infecție cu bacteria clostridium difficile. Dintre acestea, două au fost infecții comunitare (persoanele au căpătat infecția acasă), două au fost recăderi (infecții tratate, dar apărute din nou) și patru sunt infecții nosocomiale (infecții contractate în timpul spitalizării). Printre cei opt internați se numără și o asistentă, care a contractat bacteria de la una dintre pacientele avute în grijă la Secția Medicală.

Clostridium difficile afectează, în special, persoanele în vârstă internate în spital pe termen lung sau care urmează tratamente cu antibiotice pe termen lung, iar primele simptome pot apărea chiar la săptămâni sau luni de la terminarea tratamentului. Cele mai frecvente simptome ale formei ușoare de boală sunt diareea apoasă de trei sau mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile, crampe abdominale și disconfort abdominal. În cazurile severe, colonul se inflamează sau la nivelul țesutului se formează ulcerații ce pot sângera sau se pot suprainfecta. Simptomele infecției severe sunt: crampe și dureri abdominale puternice, sânge și puroi în scaun, greață, deshidratare, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate.

Bacteria poate fi întâlnită atât în sol, aer, apă, cât și în fecalele umane și animale.

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button