S-a dublat numărul pacienților cu clostridium: Focar de infecție la Spitalul Bârlad
De pe 25 aprilie, când la spitalul din Bârlad erau internate opt persoane infectate cu teribila bacterie clostridium difficile, ieri, numărul pacienților a ajuns la 17. Șapte dintre ei s-au îmbolnăvit în timpul spitalizării în secția Medicină Internă.
Problemele de la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad par să nu se mai termine. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a demarat o amplă anchetă epidemiologică cu privire la focarul de infecție nosocomială cu bacteria clostridium difficile. Aceasta provoacă diaree, crampe abdominale, inflamarea colonului și formarea de ulcerații, putându-se ajunge la deces în cazurile grave. Cei mai predispuși la infecție sunt vârstnicii internați pe termen lung sau care urmează tratamente îndelungate cu antibiotice.
Dacă, în urmă cu o săptămână și jumătate, numărul persoanelor spitalizate din cauza bacteriei se ridica la opt, ieri dimineață s-a ajuns la 17.
„Pe 4 și 5 mai, am înregistrat două noi cazuri. Este vorba despre un bărbat de 52 de ani și o bătrână de 82 de ani, care au primit tratament anterior la secția Medicală. Sunt recăderi la pacienți externați deja și care au revenit ca urmare a incompatibilității la tratament. Împreună cu DSP Vaslui, am inițiat o acțiune de instruire intitulată «Salvează vieți – Igiena mâinilor» pentru personalul din spital. Am reluat procedurile de spălare și dezinfecție a mâinilor, măsuri luate odată cu apariția focarului de infecție. În secția Boli Infecțioase, unde au fost izolați pacienții, folosim săpun cu dezinfectant pentru personalul medico-sanitar, însă pentru populație este suficient săpunul obișnuit. Important este să se spele pe mâini ori de câte ori folosesc toaleta și, în special, înainte de a consuma alimente”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.
Măsuri drastice
Potrivit aceleiași surse, nu toate cele 17 persoane infectate cu clostridium difficile au rămas în spital, o parte terminând tratamentul și fiind externate. Dintre cei diagnosticați până acum, șapte s-au îmbolnăvit în timp ce primeau îngrijiri la Medicină Internă.
„În prezent, focarul de infecție nosocomială ce evoluează la Spitalul din Bârlad numără 17 cazuri, dintre care 16 pacienți și un cadru medical (o asistentă – n.r.). Doi dintre pacienți s-au prezentat la spital pe 4, respectiv 5 mai, fiind contacți cu cele 14 cazuri care au primit îngrijiri în șase secții ale spitalului: Medicină Internă (șapte cazuri), Neurologie (trei), Pneumologie (două), Chirurgie (unu) și Obstetrică-Ginecologie (unu). Pacienții au vârste între 60-85 de ani, iar cadrul medical își desfășoară activitatea în secția Medicină Internă. Măsurile instituite de spital sunt următoarele: izolarea pacienților în secția de Boli Infecțioase, unde au fost amenajate saloane cu grup sanitar propriu, utilizarea dezinfectanților cu acțiune sporicidă și creșterea ritmului de dezinfecție, limitarea accesului vizitatorilor în secțiile în care s-au înregistrat cazurile de îmbolnăvire și prelucrarea măsurilor de supraveghere și control a infecțiilor cu clostridium difficile, respectiv de prevenire a extinderii infecțiilor cu bacteria menționată”, a explicat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.
Reamintim că bacteria clostridium difficile poate fi întâlnită atât în sol, aer, apă, cât și în fecalele umane și animale. Se transmite prin intermediul fecalelor, atunci când cei bolnavi nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei, prin contactul acestora cu alimente și obiecte.