Criza de medici îi omoară pe vasluieni: Jale mare în spitale!
Spitalele din județul Vaslui se confruntă de ani buni cu o gravă criză de personal. Medici, asistente și infirmiere au plecat să lucreze în străinătate, pe salarii mult mai mari și în condiții de top. La Spitalul Județean de Urgență Vaslui s-a ajuns ca o asistentă să supravegheze și 50 de bolnavi în tura de noapte! Volumul de muncă al cadrelor medicale este deja de trei ori mai mare decât cel avizat de normativele legale. Între timp, autoritățile centrale au găsit «soluția» pentru deficitul de personal: reduc numărul de paturi din spitale!
Conform legii, într-un spital românesc, o asistentă ar trebui să aibă în grijă cel mult 12 paturi, iar un medic – 15. În realitate, din cauza deficitul de personal, acest raport este cu mult depășit în spitalele vasluiene.
„Avem la momentul de față 1.068 de posturi ocupate dintr-un număr de 1.641 normate. Medici ar trebui să avem 213, dar sunt angajați doar 140. Și la asistentele medicale situația este critică, fiind aproximativ 700 de posturi normate, dar avem ocupate doar 506. La capitolul personal auxiliar sunt aproape 500 de posturi normate, dintre care ocupate 262”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Ana Rinder.
Spitalele se confruntă cu lipsa acută de angajați de mai mulți ani, iar Ministerul Sănătății a găsit o «soluție» simplă: taie din numărul de paturi. Potrivit unui raport al ministerului, până în 2016 vor dipărea 4.000 de locuri din spitale, pentru ca România să ajungă la norma europeană, adică 4,8 paturi la 100.000 de locuitori.
«Este un adevărat coșmar»
În situația actuală s-a ajuns după ce cadrele medicale au început să plece pe capete în străinătate, profund nemulțumite de salariile tot mai mici și condițiile vitrege de lucru. Cu un volum de lucru de trei ori mai mare față de cel legal, asistentele de la Spitalul Județean abia mai fac față activității intense.
”Când ajungem în tura de noapte, este un adevărat coșmar. Am avut situații în care am avut în grijă și 50 de bolnavi. Este un volum mare de muncă. Nu poți face față, suntem oameni și putem greși. Normal ar trebui să nu avem mai mult de 15 pacienți”, ne-a spus o asistentă.
”Munca este grea. Este personal puțin, iar noi suntem nevoiți să muncim mult mai mult decât ar fi normal. Banii, în schimb, nu sunt mai mulți”, s-a plâns o infirmieră.
Și alte cadre se pregătesc să plece.
”Mi-am strâns toate actele de care am nevoie pentru a merge în Anglia să lucrez într-o unitate medicale. Salariul este mai mult decât decent, condițiile de lucru sunt bune, am cazarea asigurată”, a declarat o angajată a Spitalului Județean.