Vești bune pentru fermieri
Fondul Național de Garantare pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii va garanta maxim 80% din valoarea creditelor luate pentru finanțarea proiectelor depuse pe Măsura 215. Acești bani pot fi folosiți drept capital de lucru necesar desfășurării activităților curente, inclusiv pentru plata obligațiilor către bugetul de stat.
Alexandru CROITORU
Beneficiarii Măsurii 215 pot sta linișiți în privința finanțării proiectelor eligibile. Agenția pentru Plăți pi Intervenții în Agricultură (APIA) Vaslui a anuțat semnarea unei convenții cu Piraeus Bank și Fondul Național de Garantare pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), privitoare la finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii acestei măsuri. FNGCIMM va garanta maxim 80% din valoarea creditelor acordate de bancă. Acești bani pot fi folosiți drept capital de lucru necesar desfășurării activităților curente, inclusiv pentru plata obligațiilor către bugetul de stat și celelalte bugete, iar valoarea creditului acordat nu poate depăși 90% din suma cuvenită din plățile privind bunăstarea animalelor.
Garanția se va acorda numai la solicitarea băncii, beneficiari fiind IMM-urile care se încadrează în criteriile de eligibilitate a finanțatorului, dețin adeverințe eliberate de APIA și nu au probleme financiare.
Pe lângă această convenție, au fost semnate și câteva acte adiționale, apariția lor fiind determinată de prelungirea termenului de efectuare a plății sumelor de către APIA, de la 30 iunie la 30septembrie. Aceste acte adiționale fac referire la finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente a beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, încheiate între FNGCIMM, Banca Transilvania șI BCR.
FNGCIMM este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființat în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acșiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea Băncii Naționale a României. Garanția FNGCIMM este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea institușiilor finanșatoare partenere, pentru finanțțri aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.