Drumurile din Raiu, pavate cu … intenții bune
De zeci de ani, în satul Raiu drumurile spre școală, cimitir și biserică erau adevărate provocări pentru localnici. Cu greu își duceau copiii prin noroi la școală, iar înmormântările și pomenirile, în cimitir, erau precedate de tot felul de peripeții. Mașinile nu puteau parcurge decât o mică distanță, după care oamenii își luau mortul pe brațe, iar alaiul străbătea cu greu prin glodul alunecos de pe drum. De doi ani, aceste căi de acces au devenit cât de cât practicabile. Periodic, vor trebui întreținute, până când, într-un final vor fi asfaltate, dar asta nu se va întâmpla decât după 2016.
Raiu este o suburbie a noului oraș Murgeni. Pitorescul zonei are multe în comun cu numele, dar nu și drumurile comunale, care, însă, sunt pavate cu intenții bune. Cu toate acestea, localnicii spun că în ultimii doi ani, acestea arată mai bine.
Aproximativ 95% din drumurile sătești au devenit cât de cât practicabile, mai ales după ploi. Până în 2012 nu se putea ajunge cu mașina nici pe drumul care duce la biserică, nici pe cel care duce la școala din sat.
„În Raiu, avem în jur de 50 km de drum comunal, aproximativ 250.000 mp. Deși timizi, s-au făcut câțiva pași. Am adus la un stadiu cât de cât practicabil drumurile comunale. Va trebui să le întreținem anual până când vom avea și sumele necesare asflatării lor”, a declarat Ion Buta, primarul orașului Murgeni. Acesta a mai spus că mai sunt chiar în Murgeni trei străzi impracticabile și multe altele în satele arondate.
Pentru că situația nu este tocmai roz, Primăria Murgeni a depus, în februiarie 2013, un proiect, sperând să obțină finanțare europeană pentru „Modernizare drumuri de interes local”. Proiectul va intra în sesiunea 2016-2020.
„Valoarea totală a proiectului este de 11.500.000 lei – 5.000.000 lei pentru 5 km de străzi, pe distanța Lățești – Floreni, și alți 5,4 km în valoare de 6.500.000 lei, pe distanța Schineni – Sărățeni – Raiu. Practic, străzile vor fi făcute de la zero. Se vor face șanțuri dalate, poduri și podețe”, a precizat primarul Ion Buta.
Însă, mai este mult până vor veni banii europeni. Până atunci, spune primarul, va trebui să se descurce cu fonduri proprii, de la bugetul local.
Sătenii s-au obișnuit cu noroiul după ploaie, în care nu puteau intra de multe ori nici tractoarele, dar asta nu înseamnă că s-au resemnat. Își doresc și ei drumuri ca pentru secolul în care trăiesc. Lucrările care s-au făcut în ultimii ani la drumurile sătești le dau speranțe. Cel puțin, nu mai trebuie să-și lase mașinile la drumul principal, și n-o mai pornesc cu cizme de cauciuc prin noroaie. Reușesc să-și ducă mașinile până în fața caselor, și asta e mare lucru pentru ei. (Mihaela NICULESCU)