Social

„Generația pierdută”

Aproape o treime din absolvenții ciclului liceal din acest an și-au depus actele pentru obținerea șomajului. Printre cauzele care duc la acestă realitate sunt incompatibilitatea dintre oferta educațională și cerințele pieței muncii, neconcordanța dintre programa de pregătire în sistemul de învătământ și competențele practice solicitate pe piața muncii, dar și lipsa voinței absolvenților de a munci.

Roxana NĂSTASĂ

Absolvenții de liceu care nu urmează o facultate și care nu lucrează, reprezintă o adevărată problemă pentru societate. Problema „generației pierdute” este una pentru care se încearcă rezolvare de la an la an, dar în zadar, drept dovadă fiind rata șomajului ce se află în continuă creștere.

Din cei aproape 3.000 de candidați la examenul de bacalaureat din acest an, peste 1.000 și-au depus actele necesare pentru obținerea șomajului. Printre cauzele care duc la acestă realitate sunt incompatibilitatea dintre oferta educațională și cerințele pieței muncii, neconcordanța dintre programa de pregătire în sistemul de învătământ și competențele practice solicitate pe piața muncii, precum și lipsa voinței absolvenților de a munci. Astea fac ca cei care termină liceul să dea fuga la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă și să-și depună actele pentru indemnizația de șomaj. Scopul nu este acela de a-și găsi un loc de muncă, asta-i clar. Ceea ce își doresc majoritatea absolvenților este să stea acasă și să obțină câțiva bănuți, care sunt întotdeauna bineveniți. Așa se face că majoritatea celor care termină liceul și fie se înscriu la facultate, fie nu, sunt pe timp de vară sau pentru șase luni, șomeri.

Soluții există, dar problema persistă

Statisticile cu privire la rata șomajului sunt îngrijorătoare, cu toate că se încearcă rezolvarea acestei probleme. Un lucru bun în acest caz, care poate duce la diminuarea acestui fenomen este faptul că au fost reînființate școlile profesionale. Acestea ajută elevii să facă o meserie, să o exerseze prin practică, fapt ce contează mult pentru angajatori întrucât aceștia își doresc persoane competente. Nu e de mirare nici faptul că sunt mulți care termină o școlă profesională și nu știu să practice meseria pe care au învățat-o, însă acestea sunt excepțiile care urmează școala doar pentru bursa pe care o primesc.

Un alt lucru care îi poate încadra în muncă pe șomeri sunt însăși cursurile de calificare gratuite oferite de către cei de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Urmarea unui astfel de curs aduce numeroase beneficii, precum pregătire teoretică și practică, rechizite, manuale, abonament sau bani pentru transport de la domiciliu la unitatea de pregătire și nu în ultimul rând, posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Din acest lucru au de câștigat nu numai șomerii, ci și angajatorii care primesc anumite stimulente financiare pentru încadrarea acestora pe piața muncii.

Luna aceasta de exemplu, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Vaslui organizează la Vaslui un curs de manichiurist, unul pentru operator introducere, validare și prelucrare date și un curs pentru recepționer. La Bârlad se va organiza un curs pentru manichiurist-pedichiurist și unul pentru ospătar, iar la Huși un singur curs pentru operator introducere, validare și prelucrare date.

„Prin organizarea și derularea cursurilor de calificare, AJOFM Vaslui își propune să vină, în egală măsură, atât în sprijinul persoanelor neocupate, care să dobândească noi competențe solicitate pe piața muncii, cât și în sprijinul angajatorilor care doresc să angajeze personal calificat” a declarat Daniel Olteanu, director executiv AJOFM Vaslui.

Așadar, cu toate că soluții sunt, problema numărului mare de șomeri persistă și asta pentru că cea mai mare parte a celor care primesc indemnizație, nu vor să muncească, iar în această privință nu se poate face nimic.

Review Overview

User Rating: 4 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button