Tichie de mărgăritar pe chelia Murgeniului
Pe lângă piața de jumătate de milion de euro, ex-primarul Panica i-a lăsat celui mai sărac oraș din județul Vaslui „onoarea” de a construi un teren de sport de 100.000 de euro. Jumătate din bani au ajuns deja în conturile constructorului pentru niște stâlpi și un gard împrejmuitor.
Simona MIHĂILĂ
Într-un oraș în care majoritatea străzilor sunt din pământ, iar oamenii se târâie prin noroi ori de câte ori plouă, într-o zonă în care cei mai mulți locuitori nu au loc de muncă și sunt abonați de ani de zile la ajutorul social, fostul primar liberal Jenică Panica a decis să le construiască cetățenilor o bază sportivă de aproape 100.000 de euro.
Palma s-a bătut în 2008, când lucrările au fost atribuite, în urma unei licitații, SC Istria SRL Bârlad. Pentru suma de 400.000 de lei (patru miliarde de lei vechi), această firmă ar fi trebuit să împrejmuiască perimetrul de circa 700 de metri pătrați ai terenului de sport și să amenajeze vestiarele. Cea de a doua componentă a investiției se referă la tencuirea unei construcții existente, montarea geamurilor, a unei chiuvete și a unui WC.
Ioan Buta, actualul primar, spune că în momentul când a preluat funcția (în 2012), în contabilitatea primăriei figura că Istria SRL încasase deja aproape o jumătate din sumă.
„Ca să fiu sincer, nu știu pe ce anume au fost cheltuiți aproape 2 miliarde de lei vechi. Am îndoieli serioase că acel gard de plasă care împrejmuiește terenul a costat atât. Ca să nu mai spun că soclul de ciment era deja construit, iar mulți dintre stâlpii de susținere a gardului sunt cârpiți, în sensul că au fost sudate bucăți de bară unele de altele, ceea ce îmi spune mie că au fost făcuți din resturi”, a declarat Buta.
Primarul Murgeniului spune că a chemat o echipă de specialiști care a verificat calitatea lucrării executate până acum și i-au evaluat costurile, iar concluzia l-a uluit: „Lucrarea a fost prost executată. Stâlpii de susținere sunt montați superficial, nu au adâncimea necesară pentru a rezista în timp și la presiune, iar cheltuielile nu par să fi depășit 50.000 de lei. Au fost bani aruncați în vânt. Am semne de întrebare serioase cu privire la cei 1,9 miliarde de lei vechi care au fost cheltuiți”.
Primarul Buta le-a cerut specialiștilor o estimare a costului întregii investiții și i s-a răspuns că atât împrejmuirea terenului cât și amenajarea vestiarelor nu pot costa mai mult de 150.000 de lei.
Reamintim că această investiție gândită de echipa de liberali care a condus orașul Murgeni timp de opt ani (2004 – 2012), a fost inclusă în plan alături de pieța agroalimentară pentru care fostul primar ar fi fost dispus să cheltuie peste o jumătate de milion de euro, despre care am scris recent în paginile ziarului nostru.