Prefectura pune șaua pe edili
În județul Vaslui, 68 de primării ar putea fi amendate cu sume între 10.000 și 100.000 de lei deoarece nu au inventariat terenurile la nivel local și nu au trimis Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară datele obținute la activitatea de inventariere.
Bogdan RUSU
După ultima rectificare de buget, consiliile locale din județul Vaslui au primit fonduri pentru a echilibra bugetele locale, prilej cu care Instituția Prefectului Județului Vaslui a solicitat primarilor să facă toate demersurile în vederea finalizării întocmirii situațiilor terenurilor agricole (cu sau fără investiții) și forestiere, aflate în domeniul public sau privat, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Prefectura a solicitat primăriilor să execute aceste documentații încă din luna iunie 2013 însă, din lipsă de fonduri, primarii au acuzat că nu pot plăti expertiza cadastrală. Guvernul a finanțat parțial costul lucrărilor topometrice, aproximativ 10%, diferența de preț urmând a fi achitată din bugetele consiliilor locale mici și foarte mici. Astfel, primarii au fost puși în situația de a solicita firmelor private să presteze servicii topografice la prețuri de peste 5w0 de lei la hectar, în timp ce guvernul le-a alocat edililor doar 6 lei pentru fiecare hectar măsurat.
În consecință, prevederile Legii 165/2013, intrată în vigoare pe 20 mai 2013, care vizează realizarea situațiilor cu terenurile, urmau să fie aplicate în maxim 210 zile calendaristice. Fără bani, primarii vasluieni nu au reușit să implementeze legea nici la mai bine de un an distanță. De exemplu, un UAT cu 2000 de hectare de teren ce trebuie măsurat, ar avea nevoie de cel puțin un miliard de lei vechi, pentru a plăti experții în măsurări topografice.
Prectura a încercat, în timp, să impulsioneze aceste activități însă fără efect. Vineri însă, prezent la ședința de aprobare a ultimei rectificări de buget, Andrei Puică, prefectul județului i-a avertizat pe edili că instituția pe care o conduce va lua măsuri drastice, dacă primăriile nu-și vor îndeplini atribuțiile în viitorul cel mai scurt. Potrivit Legii 165/2013, mai exact articolului 37, prefectul sau împuterniciți săi pot da amenzi între 10000 și 100000 de lei comisiilor locale de fond funciar, care nu pun în aplicare prevederile legii. Concret, în județul Vaslui doar 18 comisii înființate la nivelul UAT-urilor și-au îndeplint atribuțiile și vor scăpa de amenzi. Scopul Legii 165/2013 este acela de a-i despăgubi în natură pe toți proprietarii de drept ai unor terenuri, care nu au fost puși în posesie de peste 20 de ani, care în prezent au procese cu statul român. De aceea, Guvernul trebuie să conoască foarte bine care este situația rezervelor de fond funciar din fiecare UAT.