Sanatate

Va începe o nouă campanie de vaccinare

Săptămâna viitoare, va începe în județul Vaslui campania de vaccinare împotriva gripei.

Conform informațiilor primite de la Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, de săptămâna viitoare, se va da startul unei noi campanii de vaccinare în județul nostru. De această dată, este vorba despre vaccinul gripal. În acest scop, au fost alocate momentan județului Vaslui 3750 de doze de vaccin, urmând ca în perioada imediat următoare, DSP Vaslui să mai primească o serie. Dintre cele 3750 de doze, 460 sunt destinate angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Deoarece această primă tranșă de doze de vaccin este destul de mică, Mihaela Topliceanu a ținut să menționeze faptul că se va face o repartiție a acestor vaccinuri către medicii de familie, în funcție de anumite priorități.

Ministerul Sănătații a anunțat că această campanie este gratuită și vizează reducerea la maximulm a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Acțiunea de vaccinare se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi.

Anul acesta vor fi utilizate 500.000 de doze de vaccin gripal pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical și gravide.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) stabilește recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compoziția vaccinurilor. Astfel, producătorii de vaccinuri realizează vaccinurile gripale în fiecare an în funcție de virusurile circulante. Toate vaccinurile gripale, indiferent de producător, respectă compoziția recomandată de (OMS).

Nu au voie să se vaccineze antigripal persoanele care au reacții anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacții post vaccinale severe.

Ce este gripa și cum o recunoaștem?

Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, ce este cauzată de un virus gripal, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată, aproape în fiecare iarnă. Această afecțiune este cel mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, deoarece sistemul imunitar este sensibil în timpul sezonului rece.

Dacă o răceală simplă debutează cu strănuturi, înfundarea nasului sau posibile secreții nazale, cu prezența unei stări de oboseală sau letargie, gripa are alte caracteristici. Debutul acesteia este unul brusc, cu febră mare, de peste 39 grade Celsius, ce este însoțită de frisoane. Pe lângă aceste simptome, în cazul gripei apar dureri de cap și musculare, oboseală, lipsa poftei de mâncare și chiar prezența tusei.

Persistența simptomelor este deasemenea un indiciu. În timp ce o răceală obișnuită dispare în câteva zile, simptomele gripei pot persista și câteva săptămâni, în cazuri mai grave.

Medicii recomandă persoanelor care prezintă simptome asemănătoare gripei să se prezinte la un specialist, pentru a le putea fi recomandat un tratament corespunzător. Recomandarea îi vizează în mod special pe cei care suferă de boli cronice, persoanele vârsnice dar și pe copii. Aaceștia fiind cei care necesită în mod special vaccinarea, pentru a preveni debutul bolii sau pentru a atenua severitatea acesteia.

(Roxana CUCU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button