Invatamant

Să crezi ce spune profesorul, dar să nu faci ca el – Mii de elevi, doar 21 de meditatori

În timp ce elevii din clasele I-IV învață să respecte legile, inclusiv pe cele fiscale, profesorii specializați pe discipline de examen le încalcă de fiecare dată când oferă meditații, fără a achita un leu la stat. Potrivit legii, veniturile din meditații se impozitează cu 16%, însă se pare că doar elevii I-IV știu ce este un impozit.

Bogdan RUSU

Din anul 2014, zeci de elevi din județul Vaslui, din două școli au început să studieze diciplina “Educație financiară”, în timp ce mulți profesori încalcă cel mai simplu principiu financiar: achite impozitului de 16% din toate veniturile încasate. Este păcat că Ministerul Educației și Cercetării nu a introdus cursuri de formare profesională în domeniul financiar și pentru cadrele didactice. Poate în acest fel, profesorii care prestează meditații contra unor sume deloc neglijabile (25-70 de lei pentru două ore) și-ar achita impozitele la stat. Căci este nefiresc să îi înveți pe copii să-și plătească debitele, în timp ce mentorii lor trag țeapă statului român ani la rând.

Potrivit informațiilor primite de la Direcția Județeană a Finanțelor Publice Vaslui, în anul fiscal 2014, doar 21 de cadre didactice au declarat că încasează venituri din acordarea de meditații, conform codului CAEN 8559 (alte forme de învățământ). Deși în județ sunt sute de cadre didactice care predau discipline de examen (limbă și literatură română, matematică, limbi străine, etc) și sute de pensionari care s-au retras din sistem după ce au predat ani la rând discipline de examen, doar 21 au înțeles că legea este lege. Mulți alții care fac pregătire nu știu decât să se plângă de salariile și pensiile mici, să facă greve și să judece statul.

Iată ce a postat pe site-ul de suflet al cadrelor didactice (didactic.ro), aurel1996- profesor și meditator: “Cine știe ce trebuie sa fac pentru a plăti impozit pentru meditațiile pe care le dau???!!! (am prea mulți colegi și vecini cu ochii pe mine așa că… și oricum se poate deduce apoi impozitul ca alte materiale cumparate -ex. geam termopan, etc.)”.

Cu alte cuvinte, omul s-a apucat de meditații înainte de a se informa la Finanțe în legătură cu valoarea datoriilor pe care trebuie să le achite la stat, prin practicarea serviciilor de pregătire a elevilor. Atitudinea este în general asemănătoare, căci într-un un județ cu peste 30.000 de elevi, este greu de crezut că meditații dau doar 21 de persoane. Numai la clasele a VIII-a și a XII-a din județul Vaslui sunt câteva mii de elevi în fiecare an.

În timp ce copiii din învățământul primar învață timp de o oră pe săptămână ce este numerarul sau bancomatul, cum se calculează dobânzile unui credit bancar sau cum se face economisirea banilor, profesorii se documentează online cum să eludeze legea fiscală. Cu toate acestea, cadrele didactice “taxează” continuu comportamentul și lipsa de interes a elevilor. Nimeni nu contestă justețea atitudinii didactice, însă trăim într-o țară cuprinsă de o profundă criză a modelelor de urmat în viață, la care contribuie foarte multe din cadrele didactice.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button