Administratie

Goscom i-a chemat sub „arme” pe cei toți cei de la 416

Societatea de salubrizare a municipiul Vaslui va primi „întăriri”. Este vorba de sute de vasluieni beneficiari ai Legii 416/2001, privind venitul minim garantat (VMG), o forță de muncă pe care nu o va salariza din veniturile proprii, dar pe care o va putea exploata. În timp ce măturătorii angajați la SC Goscom SA beneficiază de salarii și de manoperă pentru muncile manuale, noii veniți vor primi doar ajutoarele sociale acordate de Ministerul Muncii. Principalul efect al acestei manevre ar urma să fie foarte vizibil pentru locuitorii orașului Vaslui, în sensul că nu ar trebuie să mai existe străzi murdare sau trotuare blocate cu zăpadă.

 Bogdan RUSU

Conducerea SC Goscom SA Vaslui va încheia un protocol de colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Vaslui ce vizează „încorporarea” beneficiarilor VMG, în vederea implementării Planului de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru anul 2015 și pentru asigurarea eficienței implementării activității neremunerate, ca obligație impusă de Legea 416.

Potrivit ultimelor informații primite de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, pe raza municipiului reședință de județ se aflau, în august 2013, un număr de 345 de beneficiari ai prevederilor Legii VMG, respectiv 132 de familii, din care 83 de persoane au prestat diferite munci în folosul comunității. Legea venitului minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor și persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situațiile și pe perioadele în care aceștia nu pot să își asigure, prin propriile eforturi, condițiile minime de trai. Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor Legii VMG, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. Numărul orelor de muncă pe care aceștia trebuie să le presteze se calculează în funcție de cuantumul ajutorului social încasat, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a depăși la durata medie lunară a timpului de muncă.

Potrivit parteneriatului încheiat, beneficiariii VMG vor fi solicitați pentru salubrizarea și întreținerea primară a unor zone verzi, dar până la primăvară oamenii de la 416 vor lucra și la îndepărtarea zăpezii sau a gheții.

 Discriminare între salariații proprii și asistații social

 Potrivit unor ajustări de prețuri realizate la finele anului 2014, salariaților Goscom care prestează servicii manuale de salubrizare li se acordă un preț manoperă. De exemplu, cei care lucrează la Goscom (formația Salubrizare) beneficiază de o manoperă de 10,46 de lei/oră, în timp ce muncitorii cu ajutor social vor presta aceleași activități, dar pentru sume derizorii.

În momentul în care Goscom va beneficia de forța de muncă a Direcției de Asistență Socială, societatea nu va achita nici un sfanț din bugetul propriu. Nici pentru salarii și nici prețul-manoperă. Cei obligați de lege să lucreze pe domeniul Consiliului local vor fi primi doar ajutoarele sociale pe care le care le achită Ministerul Muncii. Cu alte cuvinte, Goscom va taxa populația și va avea un profit, fără a cheltui pe salarizare. Desigur, în condițiile în care beneficiarii legii venitului minim garantat vor fi de acord să presteze muncă în folosul SC Goscom SA.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button