Politic

Parlamentarii vasluieni au mutat campania pe rețelele de socializare: Politica like-ului

O dată cu tranformarea rețelelor de socializare în instrumente de promovare, foarte mulți politicieni au renunțat la campania clasică în favoarea follower-silor, like-urilor și share-urilor. Unii parlamentari, spre exemplu, au decis că e mult mai ușor să țină legătura cu alegătorii din colegiile lor pe facebook, decât să ia glodu-n bombeuri. Astfel, deputați ăi senatori de Vaslui postează crâmpeie din „munca”, frământările și meditațiile lor, prinși în goana după like-uri. „Din nefericire pentru cei mai mulți din ei, dacă un like ar fi echivalentul unui vot, un nou mandat de parlamentar nu ar fi decât un vis frumos sau o glumă bună.

Alex SAVA

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Unul dintre cei mai activi parlamentari vasluieni este deputatul de Zorleni Ana Birchall. Ea – sau staff-ul ei de la cabinetul parlamentar – lucrează la câteva postări pe zi, majoritatea cu referire la activitatea parlamentară.

Prima postare de ieri a deputatei a fost legată de sărbătoarea zilei, despre care Ana Birchall – sau membrii staff-ului – par să fie destul de documentați: „Praznicul Întâmpinării Domnului este prăznuit de Biserică la 40 de zile după Nașterea lui Hristos în peștera din Betleem. Pruncul Iisus este adus la templu de Sfânta Fecioară Maria și închinat Domnului Dumnezeu așa cum prevedea legea mozaică. Se cuvine să îl întâmpinăm și să îl primim în sufletele noastre pe micul prunc și mai ales să îl păstrăm prin curăția faptelor bune. Întâlnirea omului cu Dumnezeu, făcută sub auspiciile momentului de sărbătoare al pruncului sfânt, ne prilejuiește o mai atentă cercetare asupra sufletelor noastre asaltate de necazurile și grijile cotidiene”.

Această sinteză de sinaxar îi adusese Anei Birchall, la trei ore după postare, doar 17 like-uri.

A doua postare de ieri a sa a făcut referire la o întâlnire de lucru: „Astăzi am primit la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților vizita delegației georgiene, pentru a discuta despre asistența tehnică din anumite domenii pe care România o oferă Georgiei, după semnarea anul trecut a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. În cadrul întrevederii, am reafirmat faptul că România va continua să fie un susținător al parcursului european al Georgia și că vom oferi în continuare sprijin și asistență pentru procesele prin care putem să apropiem Georgia de comunitatea europeană”.

Se vede treaba că activitatea parlamentară este mult mai puțin apreciată decât promovarea „sfântului zilei”. Postarea cu delegația din Georgia a strâns doar șapte like-uri în același interval de timp: trei ore. Cunoscut fiind că publicul din facebook este unul preponderent tânăr, preocuparea acestuia pentru teme religioase în detrimentul celor administrativen este absolut de neînțeles.

O altă postare, tot de ieri, ce ține de activitatea Comisiei Juridice din Camera Deputaților, în trei ore nu a adunat niciun like. Din nou, de neînțeles, cu atât mai mult cu cât textul chiar avea un grad ridicat de interes public: „Astăzi, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, alături de colegele și colegii mei, am continuat discuțiile pe proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice. În cadrul ședinței le-am prezentat membrilor comisiei amendamentul meu referitor la procedura administrativă, la care am lucrat împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției și cei ai Consiliului Superior al Magistraturii și care oferă o alternativă la planul de rambursare pentru redresarea financiară a oamenilor de bună credință aflați în imposibilitatea de a-și mai achita datoriile”.

În concluzie, fie deputatul Ana Birchall duce o campanie a like-ului greu de digerat pentru cei mai mulți dintre follower-și, fie aceștia încă nu au înțeles exact campania în sine.

 Politica Hușului se face pe facebook. Nelu Tătaru: „La mulți ani”

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Probabil pentru că nu a obținut efectul scontat în urma conferințelor de presă, senatorul PNL (ex PDL) Dan Marian și-a mutat dialogul cu cetățenii pe facebook. Numai că, deși abordează teme de interes general pentru hușeni, nu are nici el prea mulți adepți.

Spre exemplu, într-o postare de ieri, senatorul deplânge actul medical de la Spitalul „Dimitrie Castroian” Huși. În trei paragrafe, el face o trecere în revistă amănunțită a efoturilor sale referitoare la această problemă, descrie situația de fapt și identifică sursa neînțelegerilor: „În primul meu mandat de parlamentar, 2005-2008, perioadă în care am fost și președintele PNL Vaslui, l-am convins pe colegul meu de partid Eugen Nicolăescu, ministru al Sănătății, să vină la Huși pentru a vedea modul în care se prezintă Spitalul Municipal. Cu toții vă aduceți aminte că era o lucrare nefinalizată de prin 1990 și care risca să se degradeze. Ministrul Nicolăescu a înțeles importanța acestui spital nu numai pentru hușeni, ci și pentru comunele limitrofe Hușului. Și primarul dr. Stafie a fost extrem de convingător și i-a furnizat ministrului toate argumentele medicale și administrative pentru a-l convinge să aloce peste 200 miliarde de lei vechi pentru finalizarea și modernizarea spitalului din orașul nostru. Tot primarul Stafie a încurajat medici buni să vină se profeseze în Huși și le-a oferit câteva facilități între care și apartamente ANL. L-am susținut politic și recomandat pe dr. Nelu Tătaru pentru a ocupa funcția de director medical la spital (2007), apoi director general al spitalului (2008). Lucrurile păreau să fi intrat pe făgașul cel bun. Când a ajuns primar Ioan Ciupilan (PSD) iar spitalele au trecut în administrarea consiliilor locale, am discutat cu primarul să-l păstreze în funcția de director pe dr. Nelu Tătaru, care deja avea o reputație de profesionist pe plan local. Domnul primar a manevrat Consiliul Local Huși de așa manieră încât să o numească pe sora sa, Lucia Rotaru Ciupilan, în funcția de director al spitalului. Atunci au început problemele la această unitate sanitară. Doctorul Tătaru a continuat să-și desfășoare activitatea cu profesionalism, fiind tot mai apreciat de pacienți, însă nu s-a împăcat niciodată cu nedreptatea făcută de primarul pesedist Ioan Ciupilan. Cadre medicale de valoare au plecat. Între timp s-au întâmplat tot felul de nenorociri. Scandalurile se țin lanț. Orgoliile sunt extreme. Personalul este descurajat și dezorientat, neștiind cum să se poziționeze față de aceste orgolii. Acesta este adevărul. Spitalul Municipal din Huși nu va reveni la normal până ce interesele divergente ale celor care conduc spitalul nu se vor armoniza cu nevoile pacienților și ale cadrelor medicale. Cu alte cuvinte, trebuie să se facă pace. Spitalul are nevoie de o altă conducere, în niciun caz exercitată de sora primarului. Importante sunt nevoile pacienților și cerințele corpului medical, nu satisfacerea unor orgolii individuale. Acest lucru ar trebui înțeles și de primarul Ciupilan. Domnul primar să facă bine să renunțe la spital și să se apuce de asfaltat străzile din Huși până nu pierde finanțarea!”

Deși textul conține propoziții ce pot trece ușor drept atac la persoană și informații mai puțin cunoscute publicului de rând, a primit din partea prietenilor virtuali doar 13 like-uri și 3 redistribuiri în trei ore. Fie hușenii nu prea stau pe facebook, fie nu au priceput zbaterea senatorului, ceea ce e greu de crezut, fie nu sunt interesați de soarta spitalului local.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

În vreme ce Dan Marian militează pentru spital, noul său coleg de partid, de asemenea senator (despre cares spunea în postarea de mai sus că l-a susținut și alte bla-bla-bla-uri), Nelu Tătaru, nu pare deloc interesat pe facebook de unitatea sanitară. Ultima postare de pe pagina sa este de pe 7 ianuarie și conține o urare pentur toți sărbătoriții din ziua respectivă.

„Tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui le transmit cele mai alese si curate ganduri, multa sanatate si un sincer «La multi ani»!”, scrie senatorul.

Într-adevăr, fără nicio cu aplicabilitate locală postarea sa, însă a naibii de eficientă. Spre deosebire de colegul Dan Marian, Tătaru a adunat, până ieri, 361 like-uri la postarea menționată. Implicare minimă, eficiență maximă. Asta da campanie!

Demagogia pe facebook

Florin Ciurariu, deputat PNL (mandat obținut pe filiera USL), nu este foarte activ pe pagina sa pe site-ul de socializare. Scrie destul de rar, iar atunci când o face lansează mesaje demagogice.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Ultima sa postare datează de pe 22 ianuarie, fiid un apel „către cei pe care românii nu-i mai vor”: „După 16 noiembrie s-a vorbit despre o Revoluție (a votului). În stânga și în dreapta politicieni au scos pieptul înainte să arate că au înțeles noua realitate. Au spus că știu ce trebuie să se întample mai departe, că «românii le-au transmis politicienilor un mesaj». Sunt foarte puțini însă, între aceștia, care au luat în calcul că mesajul era chiar despre ei. Că li se cerea să lase România să meargă înainte și să nu se mai agațe de ea și de viitorul ei, trăgând-o astfel în disperare. Sau măcar să încerce să se corecteze cumva. E drept, nu există nici vinovați colectivi ai acestui sentiment popular. Însă haideți să facem împreună un exercițiu: de a-i arăta mai clar pe cei care trebuie să facă un pas înapoi. Să le punem o oglindă în față pentru a se vedea mai ușor și mai repede. Este vorba de cei care și-au pătat mâinile, portofelele și buzunarele, încercând mereu să devalizeze fonduri publice, aruncând orașe și localități întregi în sărăcie și lăsând în urmă un spațiu public devastat de proiecte ineficiente și scumpe. Cei pentru care promisiunile din campaniile electorale sunt doar vorbe goale, cei care au decredibilizat orice idee de alegeri și responsabilitate publică. Cei care s-au obișnuit să treacă din partid în partid, căutând oportunist doar interesul propriu, cei pe care toată lumea i-a numit, cu silă, traseiști. Cei care s-au cățărat pe propria incompetență în funcții și poziții publice pe care le strivesc și le anulează rostul, făcând oamenii să ajungă să înjure însăși ideea de democrație și libertate. Cei care și-au cumpărat funcții și poziții, iar apoi se luptă să le lase aproape ca o moștenire în familie. Cei care ne sufocă cu rude și clanuri personale statul și administrația publică. Cei care schimbă legi de la o zi la alta ca să nu intre la pușcărie sau ca să le pice bine în carieră, un post, o promovare. Cei care fac ca legea să devină a unora și nu a tuturor. Cei care s-au închis prin institutii, rupți de lumea de la ușă, de pe stradă, fără nicio legătură cu viața celor pe care trebuie să îi reprezinte. Tuturor acestora, vă cerem: dați-vă la o parte, nu mai parazitați nici partidele, nici funcțiile publice sau alese! Lăsați politica pentru oamenii care vor să lupte pentru o cauză reală, pentru cei care simt o chemare în serviciul public. Înțelegeți că românii nu vă mai vor oricât ați colora afișe, oricât ați cumpăra publicitate și ziariști. Voi sunteți neghina, boabele negre care s-au ales și se văd atât de urât între oameni firești și cu bun simț. România vrea să meargă înainte, fără voi la conducere!”.

De apreciat construcția mesajului, care respectă toate liniile unui text motivațional. Din nefericire, însă, prietenii și follower-șii deputatului se pare că „îi mai vor” pe cei înfierați de acesta. Postarea cu pricina nu a strâns decât șase like-uri și a fost redistribuită o singură dată.

Într-un selfie, despre iarnă, Geoană și Vanghelie

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Gabriela Crețu, senator PSD, este, de departe, cel mai activ și cel mai vechi parlamentar vasluian în mediul online. Sunt ani buni de când ea comunică prin octeți cu electoratul. De asemenea, este parlamentul cu cele mai multe like-uri/ postare.

Ultima sa postare de ieri face referire la inițiativa exilaților Mircea și Marian Vanghelie, care după ce au fost debarcați din PSD vor să facă o nouă platformă socială.

„I-aș fi înțeles pe Geoană și Vanghelie, dacă declarau că organizează o platformă în partid, cu un program de stânga clar și ar fi negociat cu conducerea actuală aplicarea lui, până în momentul în care se înclina balanța în interior destul pentru o schimbare mai profundă; s-ar fi adunat mulțișori nemulțumiți, chiar dacă nu în mod obligatoriu nemulțumiți ideologic.
Aș fi înțeles și dacă formau platforma de stânga în afara partidului și ar fi zis: Vreți voturile noastre în continuare!? Atunci sunt obligaltorii politicile x, y și z, schimbarea manierei de lucru în următoarele puncte și trecerea în rândul din spate a următorilor, pentru că fac rău social democrației. Pe modelul foarte prost care e în practică, ar fi putut obține și funcții din cota partidului în parlament, că președinția Senatului a fost cedată doar pe câteva voturi aduse de PLR… Dar așa!? Să înnoim social democrația românească făcând o alianță cu o prospătură în politică și un mare om de stânga precum Vasile Blaga!? Multă minte le mai trebuie să creadă că vor fi crezuți…”.

Deși textul nu este la îndemâna oricui, senatoarea demonstrează că are un public educat, format de-a lungul timpului: în câteva ore, postarea a strâns 65 de like-uri și un share.

 Ssssssst! Ciuhodaru lucrează!

tudor ciuhodaru lucreazaDeputatul Tudor Ciuhodaru (cu o actuală apartenență politică indecisă) este și el prezent în mediul online. Majoritatea postărilor sale de pe site-ul de socializare fac referire tot la sistemul sanitar din România și carențele sale: „Aș crede că numai un orb nu poate vedea realitatea din sistemul de sănătate: cozile de multe ore și mizeria de la urgențe, lipsa de medicamente, corupția generalizată și nepotismul. Aveti însa impresia că intereseaza pe cineva? Dacă da, vă înșelați amarnic. Pe baronii și lacheii lor din sănătate îi interesează doar funcțiile și banii. Altfel s-ar fi adoptat legea mea ce prevede condiții mai bune pentru pacienti prin alocarea a 6% din PIB pentru sănătate și deblocarea posturilor pentru medici și asistenți”.

E drept că le zice binișor, însă fără prea mare succes. Zero like-uri, zero share-uri. Nici măcar pozele postate nu sunt atât de apreciate pe cât s-ar aștepta deputatul.

Există însă și parlamentari care optează în continuare pentru campania clasică. Aceștia sunt deputații Toader Dima, Victor Cristea, Adrian Solomon și Irinel Stativă (de care nici măcar facebook-ul nu a auzit) și senatorea Doina Silistru.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

2 Comments

  1. Maretul deputat de Barlad , Tudor Ciuhodaru , cum ai place sa se autointituleze nu a facut absolut NIMIC pentru cei care l-au votat.Vorbesc in cunostinta de cauza.Este un mitoman si un sgarcit notoriu.O lichea politica.Gargara multa , proiecte imposibil de pus in practica re-editate in fiecare legislatura.In rest ca politician e ZERO.

    1. Corect punctat , o hahalera.E de notorietate explicatia lui puierila despre traseismul lui : „Am fost dat afara…nu m-au lasat sa fac nimic…”

Back to top button