Îmbolnăviți în spitale!
de Roxana NĂSTASĂ
Zeci de persoane internate în spitalele din județ au plecat acasă mai bolnave decât erau. Au mers la spital să-și trateze anumite afecțiuni și s-au ales, fiecare, și cu câte o infecție intraspitalicească. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, situația este îngrijorătoare întrucât numărul cazurilor de acest gen este în continuă creștere.
În primele două luni ale acestui an, 37 de pacienți ai spitalelor din județ au contactat infecții nosocomiale. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, unul din pacienți a făcut septicemie, trei au contactat infecții respiratorii, zece pacienți au făcut infecții ale plăgilor chirurgicale, șapte, infecții digestive, unul, infecție cutanată și alți cinci pacienți s-au ales cu infecții urinare. Cele mai multe infecții nososcomiale s-au înregistrat în secțiile de pediatrie, nou-născuți și chirurgie, principalele cauze ale contactării bacteriilor fiind condițiile igienico-sanitare precare și sterilizarea necorespunzătoare a instrumentelor medicale. Acestea sunt „de vină” pentru faptul că zeci de vasluieni s-au întors de la spital acasă, mai bolnavi decât erau la plecare.
Stafilococul auriu, Klebsiella pneumonie, E. Coli sau Clostridium Dificile sunt nume de bacterii pe atât de complicate, pe cât sunt problemele pe care le creează. Aceste bacterii se găsesc peste tot, dar în spitale dau cele mai mari bătai de cap doctorilor și, mai ales, pacienților internați.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul celor care se internează în spital cu diverse afecțiuni și pleacă și cu o infecție nosocomială este tot mai mare în județ. Pe parcursul întregului an 2014, s-au înregistrat 97 de cazuri de infecții noscomiale, iar anul acesta, în doar două luni, deja sunt 37 de cazuri. În anul 2013, în primele nouă luni ale anului erau 33 de cazuri, fapt ce relevă creșterea semnificativă în acest sens. Din fericire, nu au fost focare de infecții nosocomiale, ci doar cazuri izolate și nu s-a înregistrat niciun deces. Din păcate, numărul real poate fi mult mai mare deoarece unitățile medicale nu raportează toate infecțiile intraspitalicești pentru a nu fi penalizate sau pentru a nu speria pacienții.
Anul trecut, potrivit reprezentanților DSP Vaslui, din cele 97 de cazuri de infecții intraspitalicești, mai bine de jumătate s-au înregistrat la Spitalul bârlădean „Elena Beldiman”- 55 de cazuri, urmat de Spitalul Județean Vaslui cu 37 de cazuri, Spitalul Murgeni- un caz și Spitalul Muncipal Huși tot un caz, ceea ce rezultă că la cele din urmă, respectarea condițiilor igienico – sanitare se face mai bine.