Ouă încondeiate la Bârlad, expuse la Cercul Militar Iași
de Mihaela NICULESCU
Elevii cercului de artă populară de la Clubul Copiilor „Spiru Haret” din Bârlad reușesc de fiecare dată să impresioneze publicul prin frumusețea lucrurilor realizate de ei, și prin păstrarea nealterată a tradiției populare.
De ieri, lucrări ale micilor artiști populari bârlădeni sunt expuse la Cercul Militar din Iași, în cadrul unei expoziții de ouă încondeiate și obiecte de cult, deschisă până la Înălțare. Elevii Mihail Timofti și Elena Cordun, coordonați de profesorul lor de la Cercul de artă populară, Dan Horgan, vor încânta din nou publicul cu măiestria și autenticitatea cu care au încondeiat ouă de Paște, au pictat icoane pe sticlă și icoane de vatră.
Cu câteva zile înainte, între 24 și 29 martie, Clubul Copiilor din Bârlad a fost reprezentat tot la Iași, la o expoziție ocazionată de apropiatele Sărbători Pascale, organizată de Muzeul de Etnografie al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. Eleva Elena Cordun și profesorul ei, Dan Horgan, au încântat publicul aflat în trecere pe pietonalul unde a fost amenajată expoziția, cu icoane pe sticlă, icoane de vatră, ouă încondeiate tradițional și cruci din lemn cu motive populare arhaice.
„Este o plăcere pentru mine să lucrez icoane de vatră și pentru asta depun toate eforturile, chiar dacă pentru a ajunge la cercul de artă populară al Clubului Copiilor trebuie să fac naveta de la Trestiana la Bârlad. Cu ajutorul domnului Horgan reușesc să realizez obiecte de artă populară păstrând tradiția. Îmi doresc să obțin un loc bun la tabăra «Flori de mai» de la Solești, dar și la Olimpiada de meșteșuguri tradiționale”, a declarat Elena Cordun, membră a cercului de artă populară din cadrul Clubului Copiilor „Spiru Haret”.
Meșterul popular Dan Horgan va pregăti până de Paști mai multe surprize bârlădenilor și nu numai lor, oferindu-le în continuare șansa de a se întâlni cu tradiția populară autentică.
„Tradiția populară este pentru mine a doua familie și voi lupta s-o păstrez nealterată și autentică, așa cum la sate încă mai este la loc de cinste, în ciuda kitsch-urilor importate”, a spus meșterul popular Dan Horgan.