Sanatate

În atenția inspectorilor antifraudă – Medici de zero lei!

de Alex SAVA

Sistemul medical, unul dintre cei mai mari consumatori de bani din România, nu a intrat în atenția inspectorilor antifraudă. În vreme ce aceștia închid magazine pentru câțiva leuți în plus găsiți în casă, sunt medici care raportează venituri de tot râsul din activități medicale private, deși la cabinetele lor bolnavii fac cozi precum creștinii la sfintele moaște. Dacă unii au totuși un minim de decență și raportează niște sume, fie ele cât de mici, în contul activității medicale private, alții spun cu nonșalanță că au încasat fix ZERO lei!

 Analiza veniturilor medicilor care prestează servicii în regim privat scoate la iveală că activitatea economică a cabinetelor medicale individuale este extrem de subțire. Cu toate acestea, piață pentru serviciile medicale private este din belșug. Pacientul este tratat în spital, iar ulterior este chemat la consult în cabinetul privat. Este o practică general valabilă. Pentru câteva sfaturi și un eventual concediu medical acordat justificat, bolnavul scoate din buzunar sume cuprinse între 40 și 90 de lei, bani pentru care, de cele mai multe ori, nu se eliberează chitanță. Aceasta este rețeta care transformă o afacere de succes într-una aparent nerentabilă.

Spre exemplu, medicul Liliana Tudor, șeful Secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, menționează în declarația de avere depusă anul trecut că a încasat de la firma SC Neuro-Ex Srl Vaslui, pe care o adminstrează și pentru care mai prestează – ocazional, pare-se – servicii medicale 1.512 lei, adică fix 126 de leuți pe lună. Asta în condițiile în care de la unitatea sanitară de stat a câștigat în cursul anului anterios 53.757 lei, adică o medie lunară de 4.479 lei. Având în vedere că la stat câștigă 1.000 de euro pe lună, este de neînțeles de ce s-ar mai obosi să administreze o afacere pentru încă 25 de euro. Poate or să afle acest lucru inspectorii antifraudă!

Conform declarației de avedere, dr. Liliana Tudor mai deține un apartament de 70 mp în Iași, achiziționat în anul 2004. Ea are și un credit de 42.000 de euro, luat în același an și scadent în 2024.

 Nici afacerile de familie nu merg mai bine

Dr. Augustin Ilieș
Dr. Augustin Ilieș

Cel mai notoriu cuplu din sistemul sanitar vasluian îl formează soții Augustin și Valerica Ilieș. El chirurg pediatru, ea oftalmolog. Ambii șefi de secție în cadrul celei mai mari unități sanitare din județ, de unde încasează 73.736 (el) și, respectiv 38.649 (ea). Adică peste un miliard de lei au ridicat împreună de la spital. La cabinetele private, dezastru: el a încasat 14.707 lei, iar ea un pic mai mult: 16.252 lei. Adică o medie lunară de 2.500 de lei, în condițiile în care cabinetele celor doi sunt mereu pline.

Potrivit declarațiilor de avere, soții Ilieș au un apartament și un spațiu de producție, un Peugeot și un Ford Fiesta (deși el conduce un Mercedes netrecut, pare-se, în declarația de avere) și trei depozite bancare în lei în valoare totală de aproape 1,3 miliarde vechi.

Nici lui Eugen și Claudiei Ciocârlea nu le merge mai bine în privat. Ce-i drept, doar ea prestează activități medicale particulare, pentru care a fost remunerată, în 2013, cu numai 8.800 de lei, adică o medie lunară de 733 de lei. Asta în condițiile în care, de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui a câștigat, ca șef de secție medicină internă, peste 4.500 de lei pe lună.

Chirurgul-traumatologul Eugen Ciocârlea a încasat de la spital 44.495 în 2013. În afară de această sumă, el mai trecut în declarația de avere 3.000 de lei încasați ca indemnizație pentru calitatea de consilier local.

Cei doi soți au un apartament cumpărat în 1994, două mașini (Opel Insignia și Seat Ibiza), un fond de investiții deschis în 2010, în valoare de 81.384 lei

 Zero lei din activitate privată

 Medicul Eugenia Cristina Barbu, șefa Secției Pneumologie I din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a încasat în anul de referință de la unitatea sanitară 95.000 de lei. Dacă în privat colegii ei s-au mai descurcat într-un fel sau altul, pentru ea lucrurile au fost dezastruoase de-a dreptul: a încasat de la Centrul de Servicii și Politici de Sănătate (a cărui denumire a fost cenzurată în declarația de avere), în calitate de formator, fix ZERO lei! Nici mai mult, nici mai puțin decât ZERO!

Potrivit declarației de avere, ea deține un apartament dobândit în 1991 și o casă de vacanță de 94 mp, la Brașov, cumpărată în 2008. Mai are un cont curent și un depozit în valoare totală de aproximativ 45.000 lei

Un alt medic cu zero lei din activitatea privată este Carmen Vechiu, șef laborator Bacteriologie Bk din cadrul celei mai mari unități sanitare din județ. Deși cabinetul ei de analize medicale este arhicunoscut în municipiul reședință și recomandat insistent de unii medici de familie, ea a raportat venituri zero din activitate privată! Conform declarației de avere, are un apartament și un Peugeot, două conturi cu 12.000 de lei, un credit de 25.000 de euro. De la spital a încasat 54.249.

Nici dr. Rodica-Lucia Robu șefa Secției Pneumologie II de la aceeași unitate sanitară nu se descurcă în privat. Conform declarației de avere, activitatea de la cabinetul medical individual a fost suspendată, iar soțul, în calitate de administrator al Sas Viro SRL, a câștigat – (liniuță!). De la spital, ea câștigat puțin peste 80.000 într-un an. Nici soțul nu e mai departe, cu o pensie de fost polițist de circa 6.000 lei pe lună!

Cei doi au o casă de locuit în Vaslui (1999) și un apartament în București (2004), un Opel Corsa (2005) și un Land Rover (1998), un depozit bancar deschis in 2010, în valoare de 95.357 lei, acțiuni la firma Sas Medro în valoare de 88.107 lei, un credit la CEC Bank de 63.000 de lei, scadent în 2018.

 Doctorul-fantomă abia se descurcă

Dr. Gheorghe Dascălu, șeful Secției de cardiologie din cadrul Spitalului Județean, este cunoscut printre angajații sistemului sanitar drept medicul fantomă. Puțini își amintesc să-l fi văzut lucrând mai mult de o oră pe zi în cadrul spitalului, cunoscut fiind faptul că el petrece mai mult timp la cabinet. Cu toate acestea, de la spital a încasat în anul de referință 58.728, iar de la cabinetul individual 24.558. Media lunară a veniturilor din privat este de puțin peste 2.000 de lei pe lună, o sumă frumușică pentru mulți, dar incomparabilă cu salariul de la spital.

Doctorul Dascălu are un apartament de 74 mp (1992), două spații de producție (1997 și 2004) și o casă de vacanță de 106 mp, la Muntenii de Jos (2002). Are un Volkswagen (2010), nu are depozite și nici credite.

Nici în Psihiatrie (una dintre specializările cu cea mai mare adresabilitate) nu se trăiește mai bine din activități private. Asta dacă e să ne luăm după declarația de avere a dr. Cristina Zaharia, șefa Centrului de Sănătate Mintală Vaslui. Din activitatea prestată în privat a încasat aproape 5.000 de lei într-un an (2.200 de la Neuro Ex SRL Vaslui și 2.700 de la Novartis Pharma). O sumă care nici nu merită luată în seamă pe lângă cea încasată de la spital, care este de zece ori mai mare (48.716 lei).

Dr. Cristina Zaharia are un teren agricol la Bârnova (2012), un apartament în Iași (2003), o mașină Fiat (2003) și un credit de consum de 45.000 de lei

 Respect, domnilor doctori!

dr. Dragoș Vochin
dr. Dragoș Vochin

Se pare că în psihiatrie se pot face, totuși, bani frumoși. Dragoș Vochin, șeful Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean, a făcut mai mulți bani în privat decât a încasat de la stat. Conform declarației de avere, a încasat 56.937 lei de la spital, iar de la Societatea civilă medicală a încasat 100.000 de lei. El mai are o garsonieră de 30 mp în Iași, luată în 2002, două fonduri de investiții de 4.000 de dolari, respectiv 9.000 de euro, un credit de 40.000 de lei luat în 2013.

Un alt medic care a declarat suma activităților medicale private este dr. Lelia Croitoru, director medical la aceeași unitate. De la spital a câștigat 83.764 de lei, iar de la cabinetul medical individual a raportat venituri de 62.993 lei. Adică aproape cât toți cei mai sus menționați la un loc.

Lelia Croitoru are un apartament în București (2000), o casă de locuit de 240 mp în Muntenii de Jos și un spațiu de producție în Vaslui. Are două autoturisme – Opel Astra (2007) și Citroen C3 (2008), două credite de 80.000 de euro și 50.000 de lei.

 Notă: analiza noastră a cuprins doar medicii care, potrivit funcțiilor deținute în sistemul public, sunt obligați să depună declarații de avere. Pentru cei care nu au această obligație, veniturile din activități private au caracter confidențial.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button