Copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Negrești vor învăța într-un loc la standarde europene
de Roxana Năstasă
Cei 120 de copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Negrești vor învăța într-un centru modernizat, dotat cu tot ce este necesar, asta pentru că Unitatea administrativ-teritorială a județului Vaslui a câștigat un nou proiect finanțat din fonduri structurale.
Contractul de finanțare a fost semnat din 28 noiembrie 2014, însă abia ieri a avut loc conferința de lansare a proiectului. Obiectivul principal al acestuia îl constituie îmbunătățirea calității infrastructurii de educație pentru copiii cu nevoi speciale din zona orașului Negrești, județul Vaslui, în vederea integrării lor într-un proces educațional la standarde europene. Astfel, vor fi modernizate corpurile ce intră în componența școlii, aceasta fiind transformată într-un centru modern pentru educație incluzivă. Pe lângă lucrările de modernizare, prin proiect, vor fi amenajate un cabinet de ludoterapie necesar pentru activitățile specifice de recuperare, un cabinet medical care va asigura accesul copiilor la serviciile medicale, o sală de sport echipată cu aparatură specifică, necesară pentru desfășurarea activităților sportive și de kinetoterapie și un atelier dotat cu utilaje și echipamente tehnologice.
De asemenea, Centrul va fi dotat și cu un sistem de semnalizare și detecție în caz de incendiu și prevăzut cu supraveghere și monitorizare video printr-un centru unic de comandă. Aceste facilități vor asigura o monitorizare permanentă a stării de sănătate a copiilor cu posibilitatea unei intervenții rapide în cazuri speciale. Prin tot ce se propune prin acest proiect, se va obține creșterea serviciilor educaționale la standarde europene, ceea ce va duce la diminuarea riscului de abandon școlar, marginalizare și excluziune socială.
„A fost un parcurs anevoios, o finanțare greu obținută. Proiectul a fost depus tocmai din 2009, însă iată că acum lucrurile merg bine. Momentan, suntem la stadiul de execuție a 10 % din lucrări. Nu se va construi ceva nou, ci se va moderniza centrul pentru a răspunde cerințelor copiilor cu nevoi speciale”, a spus Loredana Fântânaru, managerul proiectului.
Perioada de implementare a proiectului este de 13 luni, astfel că în luna decembrie a acestui an, copiii de acolo ar trebui să se bucure de noile dotări și modernizări.