Fermierii vasluieni nu se grăbesc să depună cererile de subvenții agricole
de Marian Mocanu
Deși campania de depunere a cererilor pentru subvenții în agricultură oferite de Uniunea Europeană este la jumătate, doar 13% dintre fermierii vasluieni s-au prezentat la APIA pentru a depune cererile de subvenție aferente anului 2015. Unul dintre motive ar putea fi faptul că, la depunerea cererilor, trebuie să prezinte o copie după registrul agricol aferentă suprafețelor de teren din folosință, însă, în cazul multor primării, registrul nu a fost încă completat de agenții ori inginerii agricoli. Campania de depunere a cererilor se încheie pe 15 iunie, în acest an fermierii depunând o cerere unică de plată pentru toate măsurile, inclusiv pentru subvențiile pe suprafață, sau pentru animale.
Conform datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui, la aproape o lună de la începerea campaniei de depunere a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2015, ritmul de depunere a cererilor este foarte scăzut. Astfel, din totalul de peste 27.300 fermieri vasluieni invitați să depună cereri unice de plată, doar 3.634, mai puțin de 13%, s-au prezentat până acum la oficiile locale sau agenția județeană. Toți aceștia care au depus cererile sunt mici fermieri, dat fiind faptul că s-au depus cereri pentru doar 8.432 ha teren agricol, doar 3% din suprafața agricolă a județului Vaslui, care este de 265.982 ha. Campania de depunere a cererilor unice de subvenții agricole are termen final pe data de 15 iunie 2015, după care nici o cerere nu va mai fi acceptată la plată.
Este adevărat că, în acest an, condițiile pentru depunerea cererilor unice de plată sunt puțin diferite față de anii precedenți, în sensul că se va depune o singură cerere, atât pentru subvențiile pe suprafață, pentru animale, ajutoare naționale tranzitorii ori sprijin cuplat pentru înființarea anumitor culturi, dar, pe aceeași cerere, pot accesa subvenții specifice și tinerii sau micii fermieri, ori fermierii din zone defavorizate ori care practică agricultura ecologică. În plus, la depunerea cererilor, fermierii trebuie să prezinte o copie după registrul agricol. Multe primării nu au finalizat încă acțiunea de completare a Registrului Agricol, cu atât mai mult cu cât abia au fost publicate normele metodologice pentru anul 2015. În aceste condiții, unii fermieri, în lipsa acestui act, nu se pot prezenta la APIA pentru a depune cererile de plată.
Mai gravă este situația marilor fermieri, care trebuie să depună copiile după registrul agricol pentru toate contractele de arendă sau concesiune, și nu, ca până acum, o singură cerere însoțită de o simplă adeverință din partea Unităților Administrativ Teritoriale unde-și desfășurau activitatea. Este vorba de sute, poate mii de copii, care trebuie obținute de la fiecare primărie pe raza căreia marii fermieri au teren în proprietate sau în folosință, lucru care, pe de o parte reprezintă un nivel foarte mare de muncă, și, pe de altă parte, este vorba de o documentație destul de voluminoasă. O altă modificare apărută în acest an la depunerea de cereri pentru subvenții în agricultură o reprezintă faptul că asociațiile locale ale crescătorilor de animale nu mai pot depune cereri de subvenție pe suprafață pentru pășune. Aceste subvenții se acordă direct crescătorilor de animale care folosesc islazul concesionat de la primărie, și care trebuie să prezinte un document eliberat de primărie care să ateste acest lucru. Această modificare a fost făcută pentru evitarea eventualelor fraude pe care le puteau face președinții asociațiilor de crescători de animale, care primeau subvențiile și-și însușeau banii, lăsând lucrările de întreținere a islazului în sarcina primăriei.
„APIA Vaslui a făcut o programare pe comune pentru ca fermierii să se prezinte în scopul depunerii cererilor, însă se pare că din cauze obiective, această programare nu este respectată de potențialii beneficiari ai plăților pentru agricultură. În aceste condiții, am luat decizia ca centrele locale să aibă program prelungit, inclusiv sâmbăta, angajații APIA urmând să preia toți solicitanții de cereri de plată pentru agricultură prezenți. Sperăm ca, în ciuda modificărilor legislative apărute în premieră în anul 2015, și în acest an toți potențialii beneficiari să depună cereri de plată pentru a primi subvențiile atât de necesare realizării unei agriculturi competitive”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA VAslui