Vasluienii, tot mai atinși de boli psihice
de Roxana NĂSTASĂ
An de an sănătatea mintală a vasluienilor se degradează. Peste 9.000 de persoane din județ figurează în evidențele oficiale ca având boli psihice, 175 de cazuri noi fiind înregistrate doar în primul trimestru al acestui an. Numărul real al persoanelor cu astfel de afecțiuni este însă mult mai mare decât arată statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, însă mulți nu recunosc că au o problemă, refuzând astfel ajutorul medicilor.
La nivelul județului Vaslui, în fiecare an sunt descoperite aproximativ 600 de persoane cu afecțiuni psihice. Cel mai grav este faptul că numărul lor este în continuă creștere. La finele anului trecut erau în evidențele DSP Vaslui, 9.569 de persoane cu tulburări psihice, iar în patru luni numărul lor a ajuns la 9.722. Din păcate, numărul persoanelor afectate este mult mai mare, însă DSP-ul nu-i are în evidență decât pe cei diagnosticați. Sunt mulți însă care nu recunosc că au o problemă și nu merg la niciun medic. Astfel, unii dintre bolnavi sunt tratați în spitale, alții în sânul familiei, iar o parte sunt lăsați în voia sorții, fără medicamentație, devenind un pericol atât pentru ei cât și pentru ceilalți.
„În primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 157 de cazuri noi de persoane cu tulburări psihice, din care 63 în mediul urban și 94 în mediul rural. La finele anului trecut, erau în evidențele instituției noastre 9.569 de persoane cu tulburări psihice, fiind înrregistrate anul trecut 610 cazuri noi. La ora actuală, în județ sunt înregistrați 9.722 bolnavi psihic, din care 4.224 sunt din mediul urban și 5.498 sunt din mediul rural”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.
Principalii factori care duc la îmbolnăvirea creierului sunt stresul și consumul de alcool. Se observă așadar că în mediul rural sunt mai multe persoane bolnave, ceea ce înseamnă că sărăcia, stresul și alcoolul, la sat, sunt mai frecvent întâlnite.