Uite bacșișul, nu e bacșișul!
de Marian MOCANU
La doar o săptămână de la intrarea în vigoare a ordonanței bacșișului, actul normativ va fi abrogat, începând cu 1 iunie. Comercianții și mai ales lucrătorii din unitățile de alimentație publică vor plăti de anul viitor o taxă forfetară. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu registrul personal al angajaților, care nu-și mai găsește utilitatea decât pentru doctori, polițiști ori funcționari publici, pentru depistarea „atențiilor” primite în timpul serviciului!
Ministrul Finanțelor a anunțat renunțarea la impozitarea bacșișului, în forma prevăzută prin Ordonanța 8/2015 și introducerea de anul viitor a unui impozit forfetar. Acesta se va plăti în funcție de locația unității și numărul de spații de cazare ori mese, în cazul restaurantelor sau barurilor.
Ordonanța bacșișului își va înceta valabilitatea începând chiar cu data de 1 iunie. Până atunci, chelnerii și vânzătorii ori alți lucrători ai societăților comerciale vor trebui să elibereze bonuri fiscale pentru bacșișul primit de la clienți.
La auzul veștii, mulți dintre aceștia au jubilat, nu doar pentru că pot păstra neimpozitat bacșișul primit, dar și pentru că eliberarea bonului era pentru mulți dintre ei nu doar o corvoadă, dar și prilej de bancuri sau glume din partea clienților.
Unii comercianți nici măcar nu s-au obosit să-și modifice casele de marcat în vederea eliberării de bonuri speciale pentru bacșiș, cu TVA zero, cu atât mai mult cu cât, în curând, vor trebui să facă aceeași operațiune pentru modificările TVA la alimente.
Cei mai mulți au preferat să nu accepte bacșiș, anunțând clienții despre acest lucru.
„La mine, prețurile sunt rotunde și oricum nu prea lasă nimeni baciș. Și așa, la început de zi, am de completat o grămadă de fișe și declarații, de spui că sunt contabil. Toate, ca să plătesc cât mai multe taxe! Și, chiar dacă primesc ceva în plus de la un client mulțumit, e treaba statului? Pe mine m-a ajutat statul să-mi deschid afacerea, nu tot cu banii mei am făcut-o?!”, este de părere administratora unui bar din Vaslui.
„Cei de la Finanțe ori nu au minte, ori fac experimente pe pielea noastră și a consumatorilor! Dacă le iese, le iese! Dacă nu, anulează legea și gata! Este o dovadă clară de incompetență. La fel se întâmplă cu întreg Codul Fiscal, lunar apar zeci de modificări, de nici nu mai știi ce să faci. Acum, noi ce facem, cum declarăm bonurile pentru bacșiș din aceste câteva zile cât a fost valabilă legea? Poate ne pomenim că peste câteva luni suntem amendați sau mai rău, cercetați pentru ilicit!”, crede patronul unui restaurant.
El își mai pune o întrebare referitor la registrul personal al angajaților: „Care mai e rostul registrului? Am înțeles că era pentru verificarea bacșișurilor primite peste zi și să combată evaziunea fiscală, pe cei care nu eliberează bonuri. Acum, mai are vreun rost? Ar fi bine să rămână, dar pentru medici, profesori, polițiști ori funcționari publici, ca să le impoziteze «atențiile» primite. Cred că la un control s-ar speria și inspectorii de câți bani nejustificați ar găsi!”