100 de ani pe muchie – Aniversare cu fast a Academiei Bârlădene
de Simona MIHĂILĂ
* Scriitori, artiști, politicieni, iubitori de cultură, șefi din administrație, reprezentați ai mai multor instituții din județul Vaslui au fost prezenți ieri, la sărbătorirea centenarului Academiei Bârlădene, cel mai important eveniment cultural din acest an, de la Bârlad. Invitat special a fost Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii.
Vreme de aproape trei ore, foaierul Teatrului „Victor Ion Popa” a fost locul unde nume sonore ale Bârladului, dar și ale județului, au evocat cu emoție și căldură cele mai reprezentative momente din parcursul de 100 de ani al Academiei Bârlădene.
Constantin Dimoftache Zeletin – președintele de onoare al Academiei, Elena Monu, președinta acesteia, muzeograful Nicoleta Arnăutu, profesorul Elena Popoiu, scriitorul Gruia Novac, senatorul Gabriela Crețu, deputatul Adrian Solomon, Dumitru Buzatu și Corneliu Bichineț, președintele și, respectiv, vicepreședintele Consiliului Județean, sunt doar câțiva dintre cei care, în discursurile lor, au subliniat importanța Academiei în viața culturală a urbei.
Și cum nu se poate vorbi de Academia Bârlădeană fără a-i pomeni pe cei care i-au întreținut viu spiritul, mai ales în primele decenii ale existenței sale, care au fost anii săi de glorie, invitații evenimentului au avut prilejul de a savura detalii inedite din viața celor fără de care cea mai veche societate literar-culturală din spațiul tutovean nu ar fi existat: George Tutoveanu, Victor Ion Popa, Alexandru Vlahuță, Toma Chiricuță, Tudor Pamfile, G.G. Ursu și mulți alții.
O prezență neașteptată la eveniment a fost cea a Anei Maria Popa, nepoata după soție a dramaturgului Victor Ion Popa, venită special de la București.
Ministrul Culturii a acordat Academiei Bârlădene „Diploma de excelență”. Momentul decorării cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de cavaler a fost amânat, din cauză că decretul nu are, încă, semnătura președintelui României.