În ce fel de vase e bine să gătești? Ceramică, inox sau Email?
Dacă te numeri printre cei care adoră să gătească, acordă atenție deosebită recipientelor – oale, cratițe, tigăi, tăvi – în care vei pregăti mâncarea. În afară de faptul că o oală de calitate proastă strică gustul preparatelor, și sănătatea riscă să fie grav afectată. Libertatea îți spune care sunt cele mai indicate vase pentru gătit, dar și pe care să le eviți.
Lut – Vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu orice fel de aliment și emit o căldură perfectă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari și nu doar la cuptor. Există vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzește ușor și nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
Sticlă YENA – Sticla e considerată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Sticla de yena este cel mai bun material pentru gătitul la cuptor clasic. E un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacționa cu alimentele, nici chiar cu cele cu aciditate mare.
Ceramică – Este un material potrivit atât pentru tigăi, cât și pentru vase mari, destinate preparării la cuptor. Folosiți cu încredere vasele integrale din ceramică, dar și pe cele căptușite cu ceramică în strat gros. Atenție, la prima zgârietură, trebuie aruncate!
Inox – Inoxul e stabil la temperaturi ridicate și nu eliberează substanțe nocive în alimente. Când cumperi un vas din inox, ai grijă să nu aibă în interior elemente care susțin coada vasului și care, de obicei, sunt confecționate din aluminiu. Acesta devine nociv la temperaturi foarte ridicate.
Email – Și în cazul vaselor din email, un material sănătos, trebuie să fii atent dacă apare vreun tip de deteriorare. La apariția celei mai mici zgârieturi, trebuie aruncate. Emailul e antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se gătește, nu reține resturi alimentare sau mirosuri.
Wok – Dacă îți cumperi wok (tigaie adâncă) fabricat pe o bază de aluminiu, ai grijă să nu zgârii teflonul, astfel încât alimentele să intre în contact cu aluminiul.
Evită recipientele din aluminiu
– Vasele din cupru sunt de evitat. Cuprul e necesar în alimentație, dar limita maximă e de 10 miligrame/zi. Atenție! La temperaturi ridicate, cuprul din recipient trece și în mâncare. În plus, e bine de știut că alimentele cu aciditate mare favorizează absorbția cuprului și apare riscul intoxicării.
– Vasele din aluminiu conduc uniform căldura și sunt preferatele multora. Dar aluminiul poate ajunge în compoziția mâncărurilor preparate termic și se poate depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariția bolii Alzheimer. Totuși, există vase din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări (zgârieturi). Așadar, odată învelișul deteriorat, nu mai folosi vasul.
– Vasele de teflon – În privința teflonului există controverse. Au apărut studii care fac legătura între teflon și diverse tipuri de cancer. Motivul e prezența acidului perfluorooctanoic, dar și a cadmiului și plumbului.
Sursa: libertatea.ro