Sanatate

Vasluieni n-au vrut „pecetea satanei”

de Roxana NĂSTASĂ

Cardul național de sănătate a stârnit încă dinainte de implementare numeroase controverse, nefiind văzut cu ochi buni de toată lumea. Dacă unii erau la acel moment convinși că nu are niciun sens să se pună de-a curmezișul în fața progresului tehnicii, alții erau de părere că bucata de plastic ce va cuprinde istoricul medical al fiecăruia dintre noi e „pecetea diavolului”. Așa, cel mai probabil, l-au considerat și 150 de vasluieni care, potrivit conducerii CJAS Vaslui, l-au refuzat din motive religioase, preferând adeverință care să le ateste calitatea de asigurat.

protest preoti card sanatate 2Obligativitatea cardului național de sănătate nu a fost văzută de la început cu ochi buni de toată lumea, părerile fiind împărțite. Dacă unele persoane îmbrățișau ideea, altele se declarau cu totul împotriva acestui „lucru necurat”. În cea din urmă categorie se află astăzi, potrivit conducerii CJAS Vaslui, 150 de persoane.

„În prezent, avem în evidențele instituției 150 de persoane din județ care nu au dorit să folosească cardul de sănătate. L-au refuzat din motive religioase și folosesc adeverință de asigurat”, ne-a declarat, Simona Polak.
Preoți și enoriași deopotrivă au protestat în toamna anului trecut față de această inițiativă, vasluienii nedespinzându-se nici ei de trendul național. Deși au protestat, cardul a devenit obligatoriu însă cei ce nu l-au vrut, folosesc astăzi adeverință.

„Dacă ați fost voredată la un botez, la slujbă ați văzut că preotul dă cu mir pe copil și zice «pecetea lui Dumnezeu» (pecetea darului Sfântului Duh – n.r.). Ei acum vor să scoată din această pecete și să ne-o pună pe a lor. (…) Ei, dracii! Lor nu le convine că Dumnezeu ne-a însemnat la botez și vin ei cu semnul lor. Cu pecetea diavolului. Că asta e CIP-ul, pecetea diavolului. Lucru bun nu e! (…) Nici nu mă gândesc să-l folosesc. Câtă vreme suntem credincioși, Dumnezeu ne ține sănătoși. (…) Nici card bancar nu am și nici nu vreau. Mie banii mi-i aduce poștașul”, spunea înainte de implementare un vasluian, Vasile Lungu, în vârstă de 62 de ani.

Cel mai probabil, el este unul din cei 150 care astăzi nu folosesc cardul.

În județ, sunt în prezent în jur de 237.000 de carduri distribuite, din ele 4.000 fiind la CJAS Vaslui, iar ,în total, activate sunt 119.000 de carduri. De asemenea, potrivit conducerii CJAS Vaslui, sunt depuse la sediul instituției, 833 de solicitări de eliberare a cardului duplicat, dintre care 772 pentru persoane care și-au pierdut cardul și care vor plăti pentru el 15,5 lei și 61 de solicitări de la cei care au primit carduri defecte. Totodată, în prezent la CJAS Vaslui sunt venite de la Casa OPSNAJ, 1.500 de carduri pentru polițiști, jadarmi, aceștia fiind așteptați să și le ridice.

„Am primit odată 300 de carduri de la Casa OPSNAJ, iar acum au venit alte 1.500. O parte au fost primite prin unități, însă o parte au venit la noi. Jandarmii, polițiștii, care nu au card trebuie să verifice după nume pe site-ul CJAS și să vină să și-l ia. De asemena, menționez că, în continuare obligativitatea furnizorilor de servici medicale este de a acorda servicii medicale persoanelor asigurate în urma calității de asigurat pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html”, a mai adăugat directoarea CJAS Vaslui, Simona Polak.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button