Admiși la liceu cu nota 4!
de Roxana NĂSTASĂ
Sute de elevi vasluieni vor intra anul acesta la liceu deși au obținut note rușinoase la Evaluarea Națională. Au luat note de 2, 3 sau 4, iar din toamnă pot fi colegi cu cei care au luat note de 8-9 la examen. Este o situație absurdă spun profesorii vasluieni care vor introducerea examenului de admitere la liceu.
Aproximativ 1.000 de elevi din județ nu au promovat examenul de Evaluare Națională anul acesta, mulți dintre ei obținând note rușinoase de 2, 3 sau 4. Cu toate că au picat acest prim examen din viață se pot înscrie la orice liceu, asta pentru că legea prevede că învățământul obligatoriu este de 10 clase. Potrivit legislației în vigoare, în invățământul liceal se pot înscrie și elevii care au obținut media de admitere sub 5. E cunoscut din anii precedenți când în unele licee s-a intrat la liceu cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realități sunt în 2009, când a fost introdusă Evaluarea Națională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen. Scopul măsurilor luate acum șase ani a fost ca niciun copil să nu rămână pe stradă și, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admiși în liceu.
Profesorii vasluieni, cât și părinții elevilor buni văd această situație injustă și vor admitere la liceu.
“Nu e corect ca un elev cu nota 2 sau 3 la Evaluarea Națională care nu a învățat, să fie coleg cu unul care a muncit și a învățat și a luat 8, 9. Cel mai bine ar fi să se revină la vechiul sistem, iar fiecare liceu să-și organizeze propriul concurs de admitere. Așa ar fi corect!”, ne-a declarat profesorul vasluian, Lucian Iftene.
Mama unei eleve care a obținut 9,15 la Evaluarea Națională e de aceeași părere: „E o nedreptate ca un elev de nouă să fie coleg de clasă sau să stea în aceeași bancă cu unul care nu a reușit să învețe și să obțină măcar un cinci. Unde ar fi dreptatea în acest caz? Dar, așa-s legile la noi. Cel mai bine era cu admitere”.
Deși în 2013, Ministrul Educației de atunci, Remus Pricopie anunța cu surle și trâmbițe că schimbarea în acest sens va veni din 2015, se pare că n-a fost așa. Până la schimarea legii educației și introducerea admiterii la liceu, elevii de 9 vor putea fi colegi de liceu cu cei de nota 3.
Anul trecut, în Vaslui la Liceul Tehnologic din satul Puiești, la specializarea Electric s-a intrat cu 2.60, la Industrie textilă și pielărie cu 2.83, la Protecția mediului cu 2.75, iar la Mecanică cu 2.64. Cu astfel de note s-a intrat și la Liceul Tehnologic “Petru Rareș” din Bârlad, la Industrie textilă și pielărie cu 2.94, la Grupul Școlar Industrial “Ion Mincu” Vaslui, la Industrie alimentară cu 2.93, la Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” din Huși, la Mecanică cu 2.92, la Liceul “Ștefan Procopiu” din Vaslui, la Mecanică cu 2.91 și la Liceul tehnologic, sat Vetrișoaia, la Mecanică cu 2.68.
Anul acesta, în județ s-au înscris la Evaluarea Națională 3.995 de elevi, dar 101 nu s-au prezentat. Din aceștia, 75,68% au promovat examenul, reușind să ia note peste 5. Procentul de promovabiliate în județ este mai mare ca anul trecut când a fost de 60,82%.
Mâine are loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților de clasa a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2015-2016, pe 15 iulie urmând să se afișeze listele cu candidații repartizați pe unitățile de învățământ. Dosarele de înscriere la liceu, acolo unde elevii au fost admiși, vor putea fi depuse în perioada 16-24 iulie.