altex
Administratie

Lucrare de miliarde făcută după ureche – Se închide Spitalul Județean?

de Alex SAVA

Un proiect de 33 de miliarde de lei ar putea pune lacătul pe poarta Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Autoritatea contractantă s-a grăbit să dea drumul lucrărilor la scara exterioară de urgență fără a se asigura, însă, că are toate avizele necesare. Din mapa proiectului lipsește notificarea Direcției de Sănătate Publică (DSP), care să ateste că această construcție nu afectează circuitele funcționale ale unității sanitare. De altfel, documentul ar fi fost imposibil de obținut, devreme ce scara încurcă grav toate aceste circuite, fiind obturată calea de acces a personalului, care acum trebuie să intre pe la morgă, iar patru săli de mese fiind desființate. La această construcție s-a ținut cont numai de avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), a cărui conducere are un punct de vedere foarte simplu în ceea ce privește circuitele funcționale: „Să schimbe secțiile. Să le modifice!”, spune Neculai Olaru, șeful instituției. Reprezentanții DSP nu sunt de acord și spun că acest proiect poate atrage după sine o mare amendă sau chiar retragerea autorizației sanitare de funcționare, lucru echivalent cu închiderea spitalului. Bineînțeles, acest din urmă lucru nu se va întâmpla. Este doar un scenariu, perfect posibil și atât!

Proiectul scării de incendiu a Spitalului Județean de Urgență Vaslui periclitează serios funcționarea celei mai mari unități sanitare din județ. La momentul întocmirii hârtiilor, autoritatea contractantă – în cazul de față, Consiliul Județean Vaslui – nu a luat în calcul faptul că, fiiind vorba de un spital, pentru orice construcție este nevoie de avizul DSP Vaslui.

Conform legii, înainte de a se proceda la orice modificare, fie că e vorba de reparații capitale, ori de o banală schimbare de destinație, autoritatea contractantă trebuie să depună documentanția necesară în vederea obținerii notificării DSP. Asta deoarece proiectul în sine poate afecta circuitele funcționale ale unității sanitare.

În cazul scării de incendiu de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, acest pas s-a omis.

test
mihaela vlada
Mihaela Vlada

„De la noi nu are niciun aviz. Trebuiau să ceară, dar nu a cerut nimeni. Li s-a pus în vedere că orice modificare trebuie să aibă acordul nostru, dar nu ne-au cerut nimic pentru această scară. Noi vom merge în control și vom vedea despre ce este vorba acolo, dacă sunt afectate circuitele”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Poate că lucrurile nu ar fi atât de grave, însă proiectul, în starea sa actuală încrucă grav toate circuitele. Concret, s-a obturat calea de acces a asistentelor în clădire, acestea fiind nevoite acum să meargă prin spatele spitalului, pe la morgă. Nici oamenii nu mai pot merge la lift, decât dacă folosesc intrarea medicilor sau aceeași intrare de la morgă. Apoi, au fost desființate patru săli de mese de la tot atâtea etaje, iar ceea ce e mai grav e că se modifică circuitul ATI. Dar nimic din totate acestea nu a contat. Executantul s-a apucat de treabă, iar acum lucrările sunt pe ultima sută de metri.

Construcția are avizul ISU

Principalul consultant în acest proiect a fost ISU „Podul Înalt” Vaslui, că doar vorbim despre o scară de incendii. Specialiștii de la ISU au făcut proiectul conform standardelor impuse de legea după care își desfășoară ei activitatea. Așadar, s-au luat în calcul doar distanțele prevăzute de legiutor.

neculai olaru
Neculai Olaru

„Scara este pusă în exterior astfel încât bolnavii să se poată evacua pe calea cea mai scurtă. Normativul a stabilit distanțele, amplasamentul, tot ce se poate. Pacienții, oamenii, pe unde au circulat până acum, vor circula și de acum înainte. Noi am avut în vedere cea mai scurtă cale. Pe ei nu-i deranjează scara noastră. Noi nu am închis ceva, ba din contră, am pus ceva suplimentar”, a spus col. Neculai Olaru, șeful ISU Vaslui.

Deși col. Olaru este sigur că nu afectează pe nimeni noua construcție în actuala formă, personalul medical are alte opinii.

Mircea Zavate
Mircea Zavate

„Așa a vrut ISU să fie scara. Noi am spus că nu nimerește ăla bolnav la incendiu scara nici dacă ar fi el de la ISU. Bolnavii de la ATI, cu perfuzii, cu ventilație, vor folosi ei scara aia. Nu știu cum au făcut-o! Numai ei o înțeleg. Eu le-am spus odată că eu însumi aș da foc și ei de la ISU pe culoar, să-i vad pe ei cum fac. Numai ISU gândește în țara asta. Este o doamnă maior care numai ea dă ordine. Noi le-am spus că or să fie probleme, dar nu aude nimeni ce spunem noi”, a spus dr. Mircea Zavate, șeful Secției Chirurgie.

Conducerea ISU admite că nu s-a luat în calcul o eventuală discuție cu personalul medical care să vină cu opinii. Ca să nu mai vorbim de personalul DSP care se ocupă cu circuitele funcționale.

„Nu am discutat despre așa ceva. Nu noi am impus această scară, e stabilită de normativ. Nouă nu ne prevedea nicio lege să solicităm comisie medicală”, a mai spus col. Neculai Olaru.

Consiliul Județean, relaxare totală

Ce părere are conducerea CJ Vaslui despre faptul că o construcție de peste 30 de miliarde de lei vechi nu are toate avizele necesare? Aproape nicio părere…

Vasile Mihalachi
Vasile Mihalachi

„O să le aibă la timpul respectiv. Proiectul nu e gata și nu s-a făcut recepția. Mai are ceva finisaje care trebuie făcute. O să facem intrările conform proiectului. Doar nu suntem la «doi încarcă, doi descarcă». Când o să fi gata, o să avem toate avizele”, spune Vasile Mihalachi, vicepreședintele CJ Vaslui.

Dincolo de faptul că, potrivit declarației sale, are de gând să ceară avizul sanitar post factum, ceea ce este o anomalie în sine, conducerea CJ demonstrează că, de fapt, chiar este la „doi încarcă, doi descarcă”. Și asta este, de fapt, o demonstrație cu repetiție, pentru că, inițial, scara ar fi trebuit inclusă în proiectul de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Dar proiectanții au omis acest obiectiv în primă fază, iar autoritatea contractantă a sesizat mult mai târziu. Ulterior, lucrările pentru construcția scării s-au scos la licitație separat.

Este de neînțeles relaxarea celor de la CJ în condițiile în care scara ar putea aduce spitalului o amendă strașnică de la DSP sau chiar retragerea avizului sanitar de funcționare.

Cine a executat lucrările?

Contractul pentru execuția scării exterioare, în valoare de 3.165.400 de lei, a fost atribuit, în urmă cu aun an, firmei Elitconstruct SRL Negrești. Potrivit anunțului de atribuire, contractul constă în „construirea unei scări de evacuare pentru persoanele care nu se pot deplasa, cu infrastrutura realizată sub forma unei cutii rigide compusă din radier, tălpi continue și elevații din beton armat dispusă pe o pernă din balast, suprastructura realizată din pereți structurali din beton armat și acoperiș tip terasă”.

Firma Elitconstruct SRL Negrești a devenit celebră după ce a amenajat un parc la Huși ale cărui efecte aveau prețuri astronomice. Parcul Recea, de la marginea Hușului, are un simplu tobogan care a costat cât o limuzină de clasă medie: 14.000 de euro. Potrivit fișelor de inventar, un tobogan din plastic a fost achiziționat cu 61.257 de lei, iar o căsuță cu escaladare, cu 20.000 de lei. Asta în condițiile în care un tobogan poate costă maxim câteva mii de lei. Nici coșurile de gunoi de la Recea nu costă mai puțin. Un simplu coș din plastic a costat 1.220 de lei, iar o bancă din lemn și metal, 1.731 de lei.

Related Articles

Back to top button