Sanatate

Pagina medicală – Infarctul, o maladie care lovește tot mai mulți tineri!

de Răzvan CĂLIN

Statistici recente arată că nu mai puțin de doi din trei români suferă de boli de inimă, iar infarctul miocardic este din ce în ce mai întâlnit în rândul tinerilor.

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. Este o realitate extrem de dureroasă cu care societate românească se confruntă în momentul de față. Și mai grav este că această maladie a cunoscut în ultimii ani o recrudescență mai ales în rândul tinerilor. În anii ’80, nimeni nu vorbea despre infarct sau orice altă afecțiune a inimii în cazul tinerilor, aceasta fiind socotită un „apanaj” al celor trecuți de 50 de ani. Abia după ce trecea de această vârstă începeai să te gândești că e posibil să fii lovit de u atac de cord.

Din păcate, mai ales după 1989, infarctul miocardic a început să fie, din ce în ce mai prezent, în paleta maladiilor cu incidență crescută în rândul tinerilor. Nu mai vorbim de faptul că, per ansamblu, România ocupă un loc fruntaș la capitolul „suferinzi cu inima”, statistici recent evidențiind o realitate cutremurătoare: doi din trei români suferă de boli de inimă.

faighel_fernand
Fernand Faighel

„Într-adevăr, inclusiv studiile internaționale arată că incidența evenimentelor cardio-vasculare tinde să crească în rândul tinerilor. Din păcate, este o realitate care nu ne-am dorit-o, dar care ne-am pricopsit cu ea. Totul se datorează, printre altele, și ritmului tot mai intens de viață, ritm care este însoțit de stres. Grija zilei de mâine, oameni care muncesc de dimineață și până seara pentru a putea câștiga câțiva lei, toate acestea își pun amprenta asupra organismului și implicit a inimii. La toate acestea se adaugă și stresul alimentar, care are urmări înfiortătoare asupra organismului uman. Mă refer aici mai ales la alimentați de tip junk-food care provoacă în timp serioase probleme de sănătate. Iar efectul parșiv al junk-food-ului este că atrage tot mai mulți copii și adolescenți. Din cauza asta avem tot mai multe cazuri de obezitate în rîndul copiilor. Iar de aici până la probleme cu inima nu mai e decât un pas. Greutățile cotidiene, ritmul trepidant al vieții, o alimentație total nesănătoasă, lipsa unui program zilnic de mișcare și actvități sportive, toate acestea creează un mediu propice pentru apariția atacului de cord inclusiv la persoanele foarte tinere”, ne-a declarat medicul de familie Fernand Faighel.

Ce este infarctul miocardic?

stent1Conform dicționarelor medicale, infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, este o afecțiune care se produce în momentul în care mușchiul inimii (miocardul) nu este irigat corespunzător. În această situație, arterele coronare care hrănesc miocardul sunt înfundate din cauza depunerilor de grăsime. Cel mai frecvent, cheagul care produce infarctul se formează într-o arteră coronară îngustată prin acumularea de colesterol și a altor depozite de grăsimi în plăcile aterosclerotice. Când cheagurile de sânge blochează fluxul sangvin în artera coronară între 20 de minute și 2 ore, se produce un infarct miocardic. Mai rar, infarctul de miocard poate apărea atunci când cheagul de sânge se formează în altă parte și se oprește în arteră coronară. O altă cauză, mai puțin frecventă, este spasmul arterei coronare care oprește fluxul sangvin către inimă. Unele droguri ilicite, cum este cocaina, pot produce un asemenea spasm. Infarctul de miocard este un proces dinamic, care evoluează, de obicei, în 4-6 ore. Cu fiecare minut care trece, mai mult țesut cardiac este deprivat de oxigen, în modul acesta, țesuturile deteriorându-se. Dacă fluxul sangvin se restabilește rapid, leziunile cordului pot fi prevenite sau limitate.

Simptomatologie sau care sunt semnele și simptomele ce arată producerea unui atac de cord!

stentSimptomele infarctului miocardic sunt durerea toracică prelungită și intensă care, în unele cazuri, se extinde dincolo de torace, către umărul stâng și braț, către spate și, uneori, către dinți și mandibulă. Durerea este, în general, însoțită de dispnee, pierderea stării de conștiență, grețuri și vărsături, transpirații sau crize frecvente de angină pectorală care nu se datorează efortului fizic. Senzația de presiune în piept este simptomul predominant. Unele persoane o descriu senzația drept o mână enormă ce le strânge și le strivește inima. Unii au senzația de moarte iminentă. Infarctul miocardic poate fi precedat de o serie de crize de angină pectorală sau poate apărea brusc, fără niciun semnal de avertizare. În alte cazuri, însă, în special la adulții vârstnici și la persoanele cu diabet zaharat, infarctul miocardic se dezvoltă asimptomatic. Aceste atacuri cardiace silențioase pot fi detectate doar în urma efectuării unei electrocardiograme. La aproximativ 10% dintre persoanele care suferă un infarct de miocard singurul simptom este o sincopă apărută brusc.

Tratamentul infarctului miocardic

Există câteva opțiuni pentru tratarea infarctului miocardic, angioplastia și stentarea fiind cele mai eficiente. În unele cazuri, medicamente care dizolvă cheagurile sunt injectate în venă. În cazuri rare și grave, infarctul miocardic necesită șuntarea (derivarea circuitului sanguin pe alte căi circulatorii decât cele normale) arterelor coronariene.
Angioplastia este o procedură non-chirurgicală minim invazivă care „deblochează” artera. În timpul procedurii, un mic tub de metal, denumit și stent, este inserat în arteră pentru a restabili fluxul sanguin și pentru a păstra lumenul (canalul vasului sangvin) vasului deschis. Pe de altă parte, șuntarea arterelor coronariene este o operație pe cord deschis. O arteră sănătoasă sau venă este luată dintr-o altă parte a corpului și conectată la arterele inimii, creând o nouă cale pentru fluxul sanguin și ocolind artera blocată de cheagurile de sânge.
Din fericire, datorită îmbunătățirilor vaste ale tehnologiilor medicale din ultimii câțiva ani, majoritatea bolnavilor se pot duce acasă și se pot bucura de o calitate normală a vieții după doar câteva zile după începerea tratamentului infarctului miocardic.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button