altex
Social

Violența în familie ia tot mai multă amploare. DGASPC deschide centru la Vaslui pentru victime

de Roxana NĂSTASĂ

Violența familială nu mai este de mult o noutate nici pentru societatea civilă, nici pentru instituțiile statului. E o realitate de zi cu zi și de o gravitate dramatică, iar consecințele sunt negative asupra stării de sănătate fizică, mentală și socială a celor implicați. Fiecare a șasea femeie de la oraș și fiecare a șaptea de la sat au fost cel puțin o dată în viață supuse violenței în familie, arată un studiu național.

În județul Vaslui, acest fenomen este în continuă creștere. Drept mărturie stau infracțiunile privind violența înregistrate la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, care sunt în creștere de la an la an, precum și creșterea numărului de persoane care apelează la Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Nu mai luăm în calcul sutele de persoane care nu sesizează nici Poliția și nici nu părăsesc domiciliul conjugal, apelând la ajutorul oferit în centrele din cadrul DGASPC.

Numai în primele șase luni ale anului, în județ, conform reprezentanților IPJ Vaslui, s-au înregistrat peste o mie de infracțiuni cu violență. Nu toate au în vedere violența în familie, dar în cea mai mare parte despre asta e vorba. În primele șase luni ale anului, s-au înregistrat astfel opt omoruri, 11 tentative de omor și 1.254 de loviri sau alte violențe.

test

Principala cauză a comiterii acestora, spun reprezentanții IPJ, este consumul de alcool. “Infracțiunile sunt comise în general pe fondul apariției unor neînțelegeri generate fie de stări conflictuale existente pe fondul geloziei, al infidelității, fie nemulțumiri generate de distribuția rolurilor în gospodărie. Cauza principală care generează comportamentul agresiv este consumul exagerat de băuturi alcoolice de către autor, și, în multe situații, și de către victime” a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

DGASPC va deschide un centru de recuperare pentru victimele violenței în familie la Vaslui

Având în vedere amploarea fenomenului de violență în familie, la Vaslui, DGASPC  va deschide un centru de recuperare pentru victimele violenței în familie. Acest lucru se va realiza cu ajutorul unui proiect mic ca valoare, dar de mare importanță și nevoie. În județ, mai există un centru pentru victimele violenței în familie la Bârlad, dar este pentru adăpost și era necesar și pe zona Vasluiului unul care să pună accentul pe recuperare, au spus inițiatorii proiectului la conferința de lansare.

Clădirea va fi de 200 mp și vor beneficia de recuperare 12 femei victime ale violenței în familie, împreună cu copiii lor. În cadrul proiectului, inițiat în iunie 2015, cu o durată de 12 luni și cu o valoare de 200.000 de euro, vor avea loc și ateliere de lucru cu specialiști în domeniu care vor împărtăși experiențe în acest sens, va fi și o campanie, o bază de date cu legislația în domeniu pe Facebook și o linie telefonică non-stop “Anonim” la care pot apela gratuit victimele.

“Acest fenomen, al violenței în familie e foarte complex și problema cea mai mare este faptul că acei copii care cresc în asemenea familii, când vor crește vor proceda la fel. Peste 80% din cazuri sunt așa, de aceea este important acest centru și de aceea și noi ne implicăm în campanii de prevenire. Ca instituție am cerut modificarea legislației și scoaterea agresorului din familie, nu a mamei și copiilor pentru că era mai ușor, dar nu s-a putut”, a declarat comisar șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Ion Macovei.

În Vaslui mai este un centru pentru victimele violenței în familie, la Bârlad, unde, în 2013, 35 de femei și 68 de copii au beneficiat de servicii de găzduire.

Potrivit raportului pe 2014 al DGASPC Vaslui, anul trecut 936 de copii au fost supuși la diverse forme de violență, din care 171 au beneficiat de serviciile Centrelor maternale și de urgență pentru victimele violenței în familie, 285 au beneficiat de serviciile centrelor de primire în regim de urgență, iar 480 au intrat în atenția serviciului de intervenție în regim de urgență. Numărul femeilor victime ale violenței se apropie de cel al copiilor, însă nu se mai pun la socoteală sutele de femei care nu spun nimănui chinurile prin care trec și nu sesizează nicio autoritate.

La nivel național, în perioada 2004-2011 au fost raportate 82.000 de cazuri de violență domestică și 800 de decese din această cauză.

Related Articles

Back to top button