Ultimele dorințe ale lui Dinu Patriciu! Ziarul Libertatea prezintă în exclusivitate testamentul celui care a fost cel mai bogat român
Decedat pe 19 august anul trecut la Londra, omul de afaceri Dinu Patriciu își făcuse ordine în ceea ce privește administrarea postmortem a averii sale. Cu numai un an în urmă, mai exact pe 20 august 2013, Patriciu își scrisese testamentul la București și hotărâse definitiv ca soția sa, Dana Rodica, să fie dezmoștenită.
Nemulțumit că în cea mai grea perioadă a vieții sale, atunci când a trecut și printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată, soția nu i-a fost alături, Dinu Patriciu întrerupsese orice legătură cu Dana Rodica și lăsase administrarea companiei sale, DP Holding, pe mâinile chinezoaicei Melanie Anne Chen.
În plin proces de divorț și de partaj cu partenera de viață, omul care în 2007 deținea, conform Top 300 Capital, cea mai mare avere din România, de 3,1-3,3 miliarde de dolari, și-a scris testamentul.
În 2014, aceeași publicație prezintă o sumă “topită” până la doar 300 de milioane de euro. Actul, autentificat la un notar din centrul Bucureștiului și consultat de reporterii ziarului Libertatea, e clar: fetele magnatului primesc 82,5% din totalul averii, în timp ce nevasta lui Patriciu este dezmoștenită. În testament își fac însă loc și alte două femei, cărora magnatul le lasă procente frumușele din averea sa.
Chinezoaica Chen, printre câștigători
Prima dintre ele este Sabina, mama fetelor lui Patriciu, care primește 5% din masa succesorală pentru că “s-a îngrijit cu căldură și sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile”.
Cealaltă femeie este cea care l-a însoțit pe magnat peste tot în ultimele clipe ale vieții sale: chinezoaica Melanie Anne Chen. Aceasta este recompensată de Dinu Patriciu cu 12 procente și jumătate din avere “în semn de mulțumire pentru sprijinul moral și uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieții mele”.
Surpriza mare a testamentului lăsat de Dinu Patriciu este însă dezmoștenirea ultimei sale soții, Dana Rodica. În privința acesteia, omul de afaceri luase deja decizia definitivă.
“Declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunțării hotărârii de divorț, înțeleg să o dezmoștenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală”, scria Patriciu cu privire la partera sa din acte.
Acesta este testamentul magnatului
Cu un an fără o zi înainte să moară, omul de afaceri Dinu Patriciu (foto) a simțit că i se apropie sfârșitul și a ales un notar din București la care să-și scrie testamentul. Actul, autentificat pe 20 august 2013, o dezmoștenește pe Dana Rodica Patriciu, ultima soție a afaceristului.
“Las fiicelor mele Ana Patriciu și Maria Patriciu o cotă totală de 82,5% din întreaga mea avere, respectiv o cotă de 41,25% fiecăreia, indiferent de natura și valoarea bunurilor ce vor intra în această cotă în urma partajului cu actuala mea soție.
Las fostei mele soții, Sabina Patriciu, care s-a îngrijit cu căldură și sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile, o cotă de 5% din masa succesorală. Las restul averii mele, în cotă de 12,5%, doamnei Melanie Anne Chen, în semn de mulțumire pentru sprijinul moral și uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieții mele.
În ceea ce o privește pe actuala mea soție, Dana Rodica Patriciu, cu care mă aflu în procedura de divorț, respectiv partaj, în fața Judecătoriei sectorului 1 București, declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunțării hotărârii de divorț, înțeleg să o dezmoștenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală”.
Moștenitorii, prinși între procese
Femeile menționate de Dinu Patriciu în testamentul său se luptă în instanță atât între ele, cât și cu creditorii omului de afaceri. Procesul care până acum a blocat lămurirea succesiunii de pe urma magnatului este cel în care Dana Rodica Patriciu le-a chemat la judecată pe fiicele soțului său și pe Sabina, mama acestora.
Obiectul dosarului, aflat încă pe rolul instanței, este partajul bunurilor comune. Într-o altă speță, Ministerul Finanțelor încearcă să recupereze de la moștenitoarele lui Patriciu peste 88 de miloane de dolari. Acestea însă se apără și susțin că deocamdată n-au dobândit calitatea de moștenitor.
Sursa: libertatea.ro