Ce mâncăm la iarnă? În agricultura vasluiană este dezastru
de Marian MOCANU
Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat inventarierea terenurilor agricole afectate de secetă. Mai bine de o treime din întreaga suprafață agricolă a județului a fost afectată, producțiile obținute fiind pe măsură, printre cele mai mici din ultimii ani. 7.373 producători agricoli vasluieni, din care 366 societăți ce au în folosință suprafețe însemnate de teren, au cerut comisiilor special constituite la nivelul primăriilor evaluarea pierderilor. Situația întocmită de DAJ Vaslui va fi înaintată Guvernului în vederea acordării de despăgubiri. Momentan, singura formă de ajutor de la guvern este reducerea impozitului agricol pentru producătorii afectați de secetă.
În perioada aprilie – august 2015, județul Vaslui, ca de altfel întreaga Moldovă, a fost afectat de seceta excesivă și persistentă în timp, secetă care vine după o toamnă și iarnă sărace în precipitații. Potrivit informațiilor primite de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, referitoare la precipitațiile înregistrate în acea perioadă, cel mai mare deficit de precipitații, de 51 – 236 l/m.p, s-a înregistrat în comunele Băcești, Epureni, Codăești, Tătărăni, Fălciu, Tanacu, Dumești, etc., față de media multianuală de circa 450 l/mp. Încă din luna iulie, prefectul județului Vaslui a transmis în teritoriu cererea de constituire a comisiilor de evaluare și inventariere a pierderilor din agricultură datorate secetei. Abia în aceste zile Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat centralizarea proceselor verbale eliberate de Comitetele locale pentru situații de urgență și inventarierea terenurilor agricole afectate de secetă.
„Deficitul de precipitații, cuprins între 51 – 236 l/m.p. și temperaturilor foarte ridicate din această vară au afectat culturile agricole. Acest lucru s-a concretizat prin scăderi ale producțiilor agricole cu importante pierderi financiare ale producătorilor agricoli și, implicit, a economiei județului nostru. Pierderile înregistrate de producătorii agricoli sunt determinate, pe de o parte, de secetă iar, pe de altă parte, de prețurile mici oferite de către firmele de profil pentru achiziționarea produselor agricole. Comparativ cu anul 2012, când s-a mai manifestat fenomenul de secetă, producțiile au fost asemănătoare, în acest an prețurile de achiziții au fost cu 70-80% mai mici. În acest context, ca urmare a înștiințărilor făcute de producătorii agricoli cu privire la suprafețele afectate de secetă, Comitetele locale pentru situații de urgență, constituite prin Dispoziția primarului, s-au deplasat în teren constatând și evaluând gradul de dăunare al suprafețelor agricole afectate de seceta pedologică extremă”, ne-a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.
Nu doar recoltele au fost mai slabe, dar producătorii mai sunt „dijmuiți” și de samsarii agricoli, care oferă prețuri foarte mici, chiar comparativ cu anul 2012, în care au fost cam aceleași condiții climatice. Astfel, la acest moment, grâul se vinde cu 1,20 – 1,30 lei/kg, față de 2,20 lei în anul 2012, prețul la porumb boabe a scăzut de la 80 – 90 bani/kg la mai puțin de 50 bani/kg, aceeași scădere înregistrându-se și la floarea soarelui. Deci nu doar că producțiile sunt mai mici dar și banii primiți pentru munca de un an sunt foarte putini.
În urma centralizării definitive a proceselor verbale pentru constatarea și evaluarea pierderilor provocate de secetă, la nivelul județului Vaslui au fost depuse până la sfârșitul lunii septembrie 7.373 procese verbale eliberate de comisiile locale pentru situații de urgență. Dintre acestea, cele mai multe, 7.007 procese verbale, au fost eliberate producătorilor agricoli individuali, asociațiilor familiale, întreprinderilor individuale, persoanelor fizice autorizate, sau asociaților crescătorilor de animale. Alte 366 procese verbale au fost eliberate societăților comerciale și agricole, societăți care lucrează cea mai mare parte a celor 135.021 ha de terenuri agricole afectate de secetă. Conform centralizării făcute de DAJ Vaslui, 42.144 ha cultivate în acest an cu porumb, 39.765 ha de grâu și 33.903 ha de floarea soarelui au fost afectate de secetă, pierderile înregistrate fiind cuprinse între 30 și 100% din producția preconizată. Alte culturi afectate de lipsa precipitațiilor din acest an sunt cele de orz (1.486 ha) orzoaică, pe 1.076 ha, 381 ha cultivate cu ovăz și 540 ha cu sorg, dar și rapița (685 ha), soia (1.625 ha), muștarul de pe 209 ha, legumele de pe 289 ha, 7.911 ha de plante de nutreț și 3.763 ha de pășune precum și 436 ha de livezi 436 ha, 47 ha cultivate cu tutun ori 62 hectare cu sfeclă de zahăr.
În aceste condiții, din cauza producțiilor scăzute și a prețurilor mici, pentru mulți dintre producătorii agricoli din județ se pune problema dacă vor mai avea cu ce să înființeze noile culturi pentru anul viitor. Aceștia așteaptă un ajutor concret de la guvern, care însă întârzie să aprobe eventuale despăgubiri acordate fermierilor a căror producție a fost afectată de secetă.