altex
Sanatate

Criză de vaccin antirabic la spitalele din Vaslui și Huși

Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal Huși au epuizat în totalitate vaccinul antirabic. Pacienții mușcați de animale care ajung la una din cele două unități medicale sunt trecuți pe o liste de așteptare, cazurile grave fiind direcționate către Iași.

Niciun vasluian mușcat de câine, șobolan sau alt animal nu mai este imunizat împotriva turbării dacă ajunge la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui sau Spitalul Municipal Huși, după ce unități medicale în cauză au epuizat toate dozele de vaccin antirabic pe care le mai aveau pe stoc. În consecință, pacienții beneficiază doar de igienizarea plăgilor și apoi sunt trecuți pe liste de așteptare, urmând a fi contactați de reprezentanții spitalelor atunci când acesta vor fi aprovizionate cu vaccin pentru a fi imunizați. În privința cazurilor grave, acestea sunt direcționate către spitalele din Iași.

„Este o problemă cu achiziția. Noi am anunțat Ministerul Sănătății, am făcut toate demersurile, tot ce a depins de noi. Blocajele nu sunt la spital. Am mai luat vaccin cu împrumut de la alte spitale, de la Bârlad, Huși sau Iași, însă acum nu mai au nici acestea. Când o să vină vaccinul, o să facem recuperare. Până atunci, dacă vom avea cazuri grave, atunci le vom direcționa către Iași”, a declarat directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Conducerea Spitalului Municipal Huși susține că va analiza situația pentru a vedea cum se poate ieși din criza actuala criză a vaccinului antirabic. „De astăzi (n.r.-luni) am epuizat și noi stocul de vaccin și, dacă până acum împrumutam noi pe cei de la Vaslui, acum am intrat și noi în acest blocaj. Vom analiza situația și ne vom sfătui cu coordonatorul de program să vedem ce-i de făcut. Mi s-ar părea normal să se facă ceva pentru a debloca situația”, a precizat managerul Spitalului Municipal Huși, Lucia Rotaru.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui nu au putut preciza cum și când va fi rezolvată criza vaccinului antirabic, situația fiind raportată la Ministerul Sănătății. „Noi am centralizat datele de la cele trei spitale din județ și am raportat către ministerul de resort un necesar, pentru următoarele trei luni, de 700 de doze de vaccin antirabic. Urmează ca ministerul să ne informeze cum vor fi alocate dozele. Soluția de moment a spitalelor este să solicite la cele care mai au încă pe stoc vaccinuri”, consideră purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

test

Potrivit sursei citate, situația nu este cu mult diferită nici la Spitalul de Urgență Bârlad, unitate care mai dispune de 37 de doze de vaccin antirabic, folosit doar în cazurile grave.

Related Articles

Back to top button