Imnul Ținutului Secuiesc, intonat la Sepsi Sf. Gheorghe – U Cluj. Clujencele au refuzat să-l asculte și au fost huiduite tot meciul. Petricevic: „Fetele nu sunt obligate să asculte un imn neoficial”
Incident grav petrecut marți seară înainte de startul partidei dintre Sepsi Sf Gheorghe și Universitatea Cluj (93-57), meci contând pentru etapa a 17-a a Ligii Naționale de baschet feminin. Potrivit celor de la ziardecluj.ro, după intonarea imnului României organizatorii au decis că toți cei prezenți în sală trebuie să asculte și imnul Ținutului Secuiesc.
Bosniacul Dragan Petricevic, antrenorul Universității Cluj, nu a respectat momentul și le-a cerut jucătoarelor sale să se antreneze pe durata intonării imnului Ținutului Secuiesc. Pentru acest gest, sportivele din Cluj au fost apostrofate vehement pe toată durata partidei de cei 1.500 de oameni prezenți în sală.
La finalul partidei, Petrivevic și-a explicat decizia: „La Sf. Gheorghe se pune un steag al Ținutului Secuiesc peste toată tribuna și suporterii au pretenția ca echipele care vin în deplasare să stea în picioare așa cum au stat când s-a intonat imnul Romaniei și să asculte imnul Ținutului Secuiesc. Eu am hotărât ca fetele să își continue încălzirea dupa intonarea imnului României din două motive principale. Unul este că în regulamentul FRB se spune despre obligația sportivilor și a antrenorilor de a asculta imnul României în pozitie de respect. Apoi pentru că eu consider că fetele pe care le antrenez nu sunt obligate să stea în picioare încă 10 minute și să asculte un imn care nu este oficial, care nu este de stat românesc. Trăiesc în România de 20 de ani, eu sânge de român nu am, dar jumătate din inima îmi bate pentru România”.
Antrenorul clujencelor spune că ar fi procedat la fel indiferent de ce imn ar fi fost intonat după cel al României: „Vreau să subliniez, aș fi procedat la fel dacă s-ar fi intonat imnul Bosniei aici în România, eu fiind bosniac. Pentru că acest lucru nu are de-a face cu sportul, nu mi se pare normal ca o echipă să fie huiduită. Nu dau lecții suporterilor cum să se comporte, dar la o manifestare sportivă, într-o țară democratică, tolerantă cum este România nu e normal să se întâmple ca sportivele mele sa fie huiduite”.
Petricevic, în vârstă de 46 de ani, a preluat prima echipă din România în 1997. De atunci a pregătit, cu scurte episoade petrecute în străinătate, în principal echipe masculine de baschet.
Ostilitatea localnicilor din Sfântu Gheorghe la acest meci vine mai ales pe fondul tensiunilor apărute în ultima lună. DIICOT a arestat de 1 decembrie un membru al unei formațiuni extremiste maghiare care pregătea un atentat de ziua națională în Târgu Secuiesc. Localnicii, suspicioși, au considerat că e vorba de o înscenare și au organizat mai multe marșuri de protest împotriva autorităților române și în favoarea extremistului arestat.
După Revoluție, localnicii din zona Harghita-Covasna-Mureș militează pentru autonomia teritorială a așa-numitului „Ținut Secuiesc”. Ambițiile sunt susținute politic și financiar de Budapesta.
Sursa: prosport.ro