altex
Business

Se apropie cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi, fara bani de acasa. Cine plateste TVA

Fondurile europene de pana la 200.000 de euro pentru afacerile mici, fara sa fie nevoie de cofinantare proprie din partea antreprenorilor, urmeza sa fie deschise estimativ in februarie 2016, a declarat, pentru StartupCafe, un oficial din Ministerul Dezvoltarii Regionale. In aceste proiecte, cheltuiala microintreprinderii cu TVA va fi eligibila, daca va fi nedeductibila.

Prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, care ofera ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro cu fonduri europene urmeaza fie deschisa printr-un apel de proiecte estimativ in cursul lunii februarie 2016, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Gabriel Friptu, director in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, coordonatorul programelor pentru fonduri UE gestionate de MDRAP.

Speram ca vom putea deschide apelul de proiecte in cursul lunii februarie. Dorim ca inscrierea sa se faca online si asteptam definitivarea sistemului electronic de la Ministerul Fondurilor Europene„, a declarat, pentru StartupCafe, Gabriel Friptu.

Inainte de acestea, Ghidul solicitantului – conditii specifice pentru aceasta linie de finantare, in forma consolidata, va fi publicat pana a finalul lunii ianuarie, au comunicat oficialii MDRAP.

Aceasta linie de finantare ar fi trebuit sa se deschida inca de anul trecut, cand, tot estimativ, s-au avansat mai multe perioade, fie in vara, fie in toamna lui 2015. Prin urmare, pana la publicarea efectiva a Ghidului solicitantului in forma consolidata nu se poate sti cert cand va fi lansat apelul de proiecte.

test

Microintreprinderile vor primi pana la 200.000 de euro, fara contributie proprie

Noua linie de finantare va oferi microintreprinderilor ajutoare de minimis demaximum 200.000 de euro, pentru investitii.

Intensitatea finantarii este de 100%, ceea ce inseamna ca nu va fi necesar ca firmele sa contribuie cu bani proprii la investitie.

Contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 100% din valoarea eligibila a investitiei, in limita de minimis – valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordata unei intreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro” – a precizat Autoritatea de management POR, in consultarea publica pentru viitoarea linie de finantare.

Eligibile vor fi doar microintreprinderile, adica acele intreprinderi care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de maximum 2 milioane de euro.

In plus, beneficiarii trebuie sa intruneaca o serie de conditii suplimentare de eligibilitate, cumulate, printre care amintim:

– Sa aiba vechime de cel putin 1 an fiscal integral

– Sa fie societate comerciala sau societate cooperativa (SRL, cooperative etc). Sunt, deci, excluse PFA-urile de exemplu.

– Sa aiba cel putin un angajat (si cel mult 9). Aceasta conditie a fost insa revizuita i urma consultarilor, prevederile finale referitoare la numarul de angajati urmand sa fie publicate in Ghidul solicitantului – forma consolidata.

Unde si in ce va putea antreprenorul sa investeasca banii europeni

De la bun inceput, trebuie sa precizam ca vor fi excluse de la finantarea prin aceasta linie microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata ca fiind mai dezvoltata.

Astfel, antreprenorii din Capitala si judetul Ilfov sunt indemnati sa foloseasca instrumentele financiare europene, cum sunt garantiile europene, la contractarea de credite bancare.

„Urmare a finalizarii evaluarii ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor in perioada 2014-2020, s-a evidentiat faptul ca alocarea financiara dedicata regiunii Bucuresti-Ilfov ar avea un efect de multiplicare mai mare daca ar fi utilizata in cadrul unui instrument financiar. IMM-urile din regiunea BI vor putea utiliza instrumentul de garantare” – spune AM POR.

De asemenea, vor fi finantare doar afacerile din mediul urban: orasele si municipiile din Romania, precum si satele care din punct de vedere administrativ – teritorial apartin de orase, ci nu de comune.

Spatiul destinat implementarii proiectului trebuie sa fie situat in mediul urban, in cadrul regiunii de dezvoltare in care se depune cererea de finantare” – precizeaza AM POR.

Ca domeniu de activitate, principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale. Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) a fost publicata impreuna cu ghidul consultativ.

Precizare:
Prin POR 2014-2020 vor fi finantate doar activitatile care se regasesc in domeniile identificate de catre Strategia Nationala de Competitivitate , precum si cele care se regasesc in Planurile de Dezvoltare Regionala.

Totodata, in urma negocierilor cu Comisia Europeana pentru aprobarea POR, au fost stabilite complementaritatile pe anumite activitati/domenii cu alte programe finantate din diferite fonduri europene, pentru a evita dubla finantare, ceea ce a avut ca efect ELIMINAREA unor domenii de activitate (de ex. agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, procesarea alimentelor si a bauturilor, etc. )   – a mentionat AM POR.

La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Ce se intampla cu TVA

Un aspect important al acestei scheme de finantare este legata de eligibilitatea taxei pe vaoare adaugata.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.

Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. Contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 100% din valoarea eligibila a investitiei, in limita de minimis. Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)”, a mentionat AM POR.

O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.

Sursa: startupcafe.ro

Related Articles

Back to top button