Terorizați de mirosul pestilențial de la subsolul blocului!
de Răzvan CĂLIN
Locatarii blocului E 1 din Bârlad sunt în pragul disperării din cauza miasmelor ce năvălesc din subsolul imobilului. Conductele care preiau reziduurile menajere și pluviale s-au spart și toată mizeria se scurge în subsolul blocului. Oamenii, mai ales cei care stau la parter, se plâng că mirosul insuportabil le-a invadat locuințele.
Pentru mulți dintre bârlădenii care locuiesc în blocul E 1, situat pe Bulevardul Republicii (în apropiere de fosta fabrică de pâine a orașului), traiul de zi cu zi a devenit un veritabil calvar olfactiv. Și asta din cauză că subsolul blocului a fost invadat de tot felul de dejecții și reziduuri menajere care se scurg din instalația blocului. Conductele de la subsol, care preiau toate dejecțiile din întreg imobilul și ar trebui să le deverseze în rețeaua menajeră a orașului, s-au deteriorat din cauza vechimii și întreaga mizerie se scurge și băltește direct sub imobil.
Situația trenează de mai bine de un an, deși mai mulți locatari din bloc au sesizat în repetate rânduri pe cei de la Asociația de proprietari nr. 4, de care aparțin.
”E groaznic aerul pe care suntem nevoiți să-l respirăm zi de zi. Avem perioade, mai ales pe perioada sezonului rece, când duhoarea de la subsolul blocului nu se prea resimte așa. Dar atunci e singura perioadă din an când mai avem parte de asemenea zile. În restul anului, miroase îngrozitor. Chiar și iarna pentru că în ultimii ani iernile au devenit tot mai blânde ca și temperaturi. Pentru cei care locuiesc la etajele superioare, gen II, III sau IV, situația e ceva mai suportabilă. Dar la primele două nivele, parter și etajul I, mai degrabă să nu mai stai acolo. Duhoarea care iese din subsol îți întoarce mațele pe dos de îți vine să leșini”, ne-a mărturisit Ion Nălbaru, unul dintre locatarii blocului E 1.
Într-adevăr, cei mai fericiți sunt locatarii de la etajele superioare, însă pentru cei de la parter sau chiar etajul I, situația se schimbă. Și nu în bine! Mai ales că la parter locuiesc îndeosebi persoane aflate la o vârstă înaintată.
”Cei mai mulți dintre noi care locuim la parter suntem oameni în vârstă, cu diferite probleme de sănătate. Unii dintre ei abia se mai deplasează singuri, au serioase probleme de sănătate și, pe deasupra, mai trebuie să și îndure mirosul acesta extrem de urât. A intrat duhoarea asta în casele noastre și nu știu cum vom putea scăpa de ea. Să veniți să vedeți cum e la noi în casă mai ales pe timpul verii. E un miros atât de urât de îți vine să fugi de acasă. Am ajuns să nu mai putem sta în propriile noastre case!”, ne-a mai declarat una dintre locatarele blocului E1.
Oamenii vor să scape de duhoare odată pentru totdeauna!
Oamenii ne-au mai spus că această problemă trenează de peste un an și în ciuda faptului că au făcut reclamație la asociația de proprietari de care aparțin (nr. 4), nimeni nu s-a sinchisit până acum să vină la fața locului.
”Am chemat pe cei din conducerea asociației, chiar pe domnul președinte Neculai Nistor, să vină să vadă cu ochii lor și, mai ales să simtă mirosul acesta urât pe care noi îl îndurăm zi de zi. Ultima dată le-am cerut celor de la administrație să intervină în luna septembrie a anului trecut. Ce, credeți că s-au sinchisit să vină? Da de unde! Ba mi-au spus la un moment dat că ce mă bag eu, că nu-i treaba mea”, ne-a mai povestit Nălbaru.
Tot ceea ce vor oamenii este să scape de mirosul pestilențial de la subsolul blocului și se gândesc cu groază că imediat ce temperaturile vor mai crește puțin vor fi nevoiți să îndure iarăși miasmele.
”Suntem de acord să plătim, dar să vină odată o firmă specializată care să facă treabă așa cum trebuie. Adică, pe lână curățenie, să și repare ceea ce e stricat. Pentru că altfel iar se adună mizerie”, ne-au mai spus locatarii din blocul E1.
La rândul lor, cei de la Asociația de proprietari nr. 4 ne-a declarat că au știință de situația existență la acest imobil și că deja au contactat o firmă specializată care ar putea efectua lucrarea în cel mai scurt timp posibil. Însă, rămâne ca locatarii blocului în cauză să se pronunțe dacă sunt de acord cu această firmă și mai ales dacă acceptă să suporte costurile lucrării, estimate la peste 3.000 de lei.
”Miercurea viitoare (27 ianuarie, n.r.) vom merge la fața locului și vom discuta cu oamenii din acest bloc pentru a vedea dacă sunt de acord ca lucrarea să fie executată de această firmă, dacă le convine prețul, care e undeva la maxim 3.400 de lei. Adică, dacă dumnealor vor altă firmă, nu avem nimic împotrivă. Acolo problema este un pic mai complicată pentru că este avariată și coloana de evacuare a dejecțiile din subsolul blocului către rețeaua de canalizare menajeră a orașului. Automat, trebuie înlocuită și această comnductă. Dar, noi ne vom consulta cu oamenii și dacă vor fi de acord lucrările vor începe cât mai repede posibil”, ne-a declarat Elena Sandu, administratorul Asociației de proprietari nr. 4 Bârlad.