Administratie

Vor scăpa vasluienii de cele două găuri negre din centrul municipiului?

de Marian MOCANU

Joi, 28 ianuarie, consilierii locali vor trebui să decidă dacă merită sau nu să preia în administrare cele două cinematografe din Vaslui, Independența și Modern. Cândva, municipalitatea a dorit cele două imobile, dar a trebuit să renunțe din cauza condițiilor impuse de administratorul lor, RADEF – „RomâniaFilm”. Acum, același administrator ar vrea să scape de ele, însă cele două imobile sunt într-o stare atât de avansată de degradare, încât nimeni nu le vrea, nici pe gratis!

cinema_independentaMunicipiul Vaslui este una dintre puținele, dacă nu singura reședință de județ care nu are nici un cinematograf. La câțiva ani după Revoluție, din rațiuni economice, ambele cinematografe au fost închise. Ulterior, cu toate că au existat solicitări atât din partea primăriei, cât și a unor investitori, Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor – „RomâniaFilm” nu a fost de acord cu predarea acestora în locație, decât prin impunerea unor condiții grele. Printre altele, RADEF cerea menținerea domeniului de activitate în cel puțin jumătate din spațiu și cerea niște chirii prohibitive. În timp, neutilizate, cinematografele au ajuns într-o stare avansată de degradare. Cel puțin cinematograful Modern, situat chiar în centrul civic al municipiului Vaslui, la doi pași de primărie și alte instituții de cultură, a ajuns raiul boschetarilor, care, în câteva rânduri, au incendiat mobilierul care măi rămăsese în incintă. Acum câțiva ani, o comisie a primăriei care dorea să vadă starea în care ajunsese imobilul respectiv, a făcut cale întoarsă la câțiva pași de la intrare, din cauza mirosului pestilențial.

Văzând că, la fel ca în multe alte orașe din țară, nu este nici o șansă să găsească investitori publici sau privați care să preia spațiile, în anul 2008, a fost inițiată o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care se oferea posibilitatea Consiliilor Locale de a prelua respectivele spații. La fel, se impuneau unele condiții, inclusiv faptul că, după ce se cheltuiau bani publici cu reabilitarea respectivelor imobile, Ministerul Culturii putea solicita trecerea cinematografelor înapoi din domeniul public local în cel privat al statului, respectiv înapoi la RADEF. Atunci, primarul muncipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a condiționat preluarea acestor imobile de posibilitatea de a da o altă destinație decât cea de cinematograf, condiție care a fost respinsă. „Cinematograful Independența mai este într-o stare cât de cât bună, pentru că se află la parterul unui bloc de locuințe. În schimb, dacă ar fi să preluăm «Modernul», cred că s-ar impune dărâmarea din temelii și construirea în loc a unui alt obiectiv, poate chiar o parcare, dat fiind că, la acest capitol, centrul municipiului este deficitar!”, era de părere acum câțiva ani primarul Pavăl.

În anul 2013 deputații au adoptat o lege prin care au încercat să oblige primăriile să preia cinematografele și grădinile de vară, în ciuda faptului că primăriile nu au bani pentru reamenajări. Totuși, investiția necesară și condițiile impuse pentru preluarea celor două spații sunt motivele pentru care autoritățile locale nu și-au manifestat voința privind preluarea acestor imobile. Din anul 2008 până acum nu a fost adoptată de Consiliul Local al Municipiului Vaslui nicio hotărâre privind preluarea celor două imobile și nu a fost încheiat niciun protocol de predare – primire a celor două cinematografe din Municipiul Vaslui, Independenta și Modern. În consecință, Ministerul Culturii, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor – RomâniaFilm a solicitat, în luna octombrie anul trecut, transmiterea refuzului de preluare a celor două cinematografe în domeniul public al Municipiului Vaslui și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Vaslui.

Consilierii locali ai municipiului Vaslui vor trebui, la proxima ședință de Consiliu Local, de joi, 28 ianuarie, să hotărască dacă merită sau nu să fie preluate în administrare cele două cinematografe din municipiul Vaslui. În decizia lor vor trebui să țină cont de faptul că cheltuielile cu reabilitarea celor două imobile sunt uriașe. Rămâne totuși o întrebare: dacă sala mare a Casei de Cultură „Constantin Tănase” din Vaslui a fost închisă pentru că nu respecta normele PSI, de ce ISU nu obligă administratorul celor două cinematografe din centrul orașului să ia măsuri pentru ca, nu cumva, să nu se întâmple o catastrofă, în condițiile în care nimeni nu asigură paza celor două imobile! În vara anului trecut, un astfel de incendiu, la cinematograful Independența, provocat de boschetari, a afectat atât mobilierul din interior, cât și apartamentele de deasupra. La fel, și alte instuții ale statului ar putea să se autosesizeze cu privire la starea insalubră a celor două imobile, care au devenit un adevărat focar de infecție!

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button