altex
AdministratieSanatate

Secție a Spitalului Județean de Urgență, la Negrești

de Marian MOCANU

Edilii negreșteni vor să redeschidă o parte a Spitalului orășenesc, închis în urmă cu cinci ani. La propunerea lor, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care dau în administrare către Consiliul Județean Vaslui clădirea fostei maternități. Acolo se dorește înființarea unor secții de Psihiatrie și Boli Cronice și a unui centru de tratament, pentru bolnavii care suferă de boli incurabile, ca o secție externă a Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

În urmă cu cinci ani, Spitalul Orășenesc din Negrești a fost închis, după o decizie a guvernului de la acea vreme. În țară au mai fost închise atunci 40 de unități spitalicești. Această măsură a afectat peste 50 de mii de bolnavi din partea de nord a județului nostru, obligați ca, în caz de nevoie, să se adreseze Spitalului Județean de Urgență Vaslui, situat la peste 30 de kilometri depărtare. Mai mult, în momentul în care a fost închis, Spitalul Negrești tocmai ce fusese renovat și dotat cu echipamente, aparatură și mobilier nou. De atunci, s-a căutat o soluție pentru redarea în circuitul sanitar a acestei unități spitalicești, inclusiv concesionarea către o societate bucureșteană, SC Hospital Clinic dr. Filip SRL, ce urma să deschidă acolo o clinică particulară. Au fost și promisiuni guvernamentale, de redeschidere a spitalului, făcute, în decembrie 2014, de fostul ministru a sănătății, Nicolae Bănicioiu, dar fără rezultat. Nici o inițiativă nu a avut succes, mai mult, societatea care a încheiat contract cu Primăria Negrești nu doar că nu a înființat clinica medicală, dar nici nu a vrut să rezilieze contractul, fiind nevoie de un proces pentru ca clădirea spitalului să redevină liberă de sarcini.

De anul trecut, la inițiativa primarului Vasile Voicu, s-a încercat deschiderea în clădirea Spitalului Negrești a unor secții externe a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, care să preia urgențele și să funcționeze în regim de internare de zi, pentru asigurarea tratamentului pacienților din zonă. Pe de o parte se dorea astfel asigurarea actului medical în zonă, fără a mai fi nevoie de transportarea la Vaslui sau Iași a pacienților, iar pe de altă parte, se creau locuri de muncă, după ce în anul 2011 personalul medical fie și-a dat demisia, fie a fost obligat să facă naveta la Vaslui.

Consilierii locali din orașul Negrești au aprobat ieri, într-o ședință ordinară, darea în administrare către Consiliul Județean Vaslui pe o perioadă de 49 de ani a clădirii fostei maternități de la Spitalul Negrești. După ce se vor face investiții pentru repararea clădirii, pentru că în prezent aceasta a ajuns într-o stare avansată de degradare, acolo se vor înființa secții medicale. Este vorba de două secții, de Psihiatrie și Boli Cronice și a unui Centru de tratament, cu 30 de paturi, pentru bolnavii care suferă de boli incurabile. Dacă această inițiativă se va concretiza, este posibil ca, pe viitor, bolnavii din zona Negreștiului să poată apela la serviciile acestui centru de tratament, mai accesibil atât pentru ei cât și pentru aparținători. Din păcate, cu toată bunăvoința șefilor județului, sunt două probleme: cea a fondurilor necesare pentru reabilitarea și dotarea fostei maternități și cea a medicilor specialiști, domeniu în care și Spitalul Județean de Urgență Vaslui este deficitar.

test

Related Articles

Back to top button