Deputații decid astăzi asupra cererii DNA de reținere și arestare a lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun
Camera Deputaților votează miercuri cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu, în condițiile în care în cazul acestuia din urmă votul din Comisia juridică a fost foarte strâns.
Potrivit deciziei Biroului Permanent, vor fi patru voturi, câte două voturi pentru fiecare deputat (separat pentru reținere și arestare). Votul este secret, cu bile, iar pentru aprobarea solicitărilor DNA este nevoie de votul majorității celor prezenți, în condițiile de cvorum.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat, luni, favorabil solicitarea DNA de reținere și arestare a deputatului Nicolae Păun, acuzat de trafic de influență, fals în declarații, deturnare de fonduri și spălare de bani în același dosar în care este cercetat și Mădălin Voicu.
Pentru reținerea deputatului minorităților au votat 13 membri ai Comisiei juridice, doi „împotrivă”, iar 3 s-au abținut. Și pentru arestarea au fost 13 voturi „pentru”, două „împotrivă” și trei abțineri.
Păun nu a fost prezent la ședința Comisiei pentru a-și susține punctul de vedere, el evitând să dea declarații presei încă de la anunțul DNA privind dosarul său.
„Domnul deputat Nicolae Păun a fost anunțat atât telefonic, cât și prin adresă scrisă la grupul din care face parte. A fost prezent joi și vineri la Comisia Juridică, însoțit de avocat. De asemenea, a luat luat la cunoștință sub semnătură faptul că a fost convocată Comisia juridică în vederea dezbaterii cererilor ministrului Justiției. Dânsul nu a fost prezent. Staff-ul tehnic a primit un sms foarte scurt de la consiliera dânnsului în care anunța că nu va veni”, a precizat vicepreședintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica.
Deputații din Comisie au avizat favorabil și reținerea și arestarea deputatului PSD Mădălin Voicu, cercetat în același dosar.
Pentru reținerea deputatului PSD Mădălin Voicu s-au pronunțat 10 membri ai Comisiei juridice, în timp ce 9 au fost „împotrivă”. De asemenea, pentru solicitarea de arestare au votat tot 10 deputați, iar 8 „împotrivă”.
La ieșirea din sala de ședință, Mădălin Voicu a afirmat că avocații săi l-au sfătuit să nu facă declarații. El afirmase anterior că este nevinovat și că nu își permite să facă nicio recomandare colegilor, întrucât aceștia îl cunosc foarte bine.
„Nu mai este o noutate care este atitudinea Partidului Social Democrat la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar am mai spus, nu noi trebuie să decidem asta”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat cum va vota partidul pe care îl conduce în cazul celor doi deputați.
DNA a cerut ân urmă cu o săptămână încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, pentru trafic de influență, fals în declarații, deturnare de fonduri, spălare de bani.
Deputatul Nicolae Păun, care este și președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată”.
„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor”, spune DNA.
DNA susține că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.
De asemenea, DNA precizează că „Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declarații de avere la Camera Deputaților, fără a declara sumele de bani obținute de la Asociația Partida Romilor «Pro Europa», totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net”.
„Acești bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu știa ca sunt deturnați”, precizează DNA.
Sursa: mediafax.ro