altex
Social

Afacerea cu ulei alimentar uzat a ajuns și la Vaslui. Ce pot primi în schimb vasluienii care nu arunca uleiul folosit la mâncare!

de Marian MOCANU

O nouă afacere și-a croit drum și în județul Vaslui: cea de colectare a uleiului alimentar uzat, atât din restaurante ori fast-food-uri, cât și de la populație, prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari. Este vorba de o firmă din Olt, care a accesat fonduri europene în vederea colectării uleiului alimentar rezidual. În schimbul uleiului alimentar uzat, în funcție de cantitate, se oferă la schimb ulei de palmier sau de floarea soarelui, ori detergent lichid.

Cândva, Vasluiul era plin de afișe a unei societăți care cumpăra … păr de la populație, păr ce, ulterior, era folosit la confecționarea de peruci. Acum, a apărut o nouă idee de afaceri, la fel de neobișnuită. Scările de bloc din municipiul Vaslui au fost împânzite de afișe prezentând o ofertă de colectare, de la populație, a uleiului alimentar uzat.

afis uleiDupă ce prezintă efectele nocive ale uleiului uzat aruncat la canalizare, societatea care colectează produsul vine și cu o propunere de colaborare. În schimbul a 25 litri de ulei alimentar uzat, se oferă 10 litri de detergent universal. Campania, adresată persoanelor fizice, este derulată prin intermediul asociațiilor de locatari sau proprietari din județ.

Afacerea colectării uleiului alimentar uzat a prins foarte mult teren în Occident. Uleiul este îmbunătățirea cu aditivi speciali, după care este folosit drept carburant pentru autovehicule.

test

„Am fost contactați de firma respectivă și mi s-a părut o idee bună, faptul că uleiul folosit la gătit nu va mai fi aruncat în chiuvete, lucru care duce la colmatarea țevilor. Ni s-au pus la dispoziție și recipiente, de 30 sau 60 de litri, în care să colectăm uleiul uzat, și, în momentul în care le umplem, anunțăm firma respectivă care le ridică pe propria cheltuială. Nu știu însă câți dintre locatari vor păstra uleiul din tigaie și-l vor aduce la sediul asociației. Ni s-a spus că, la schimb, vom primi detergent universal, pe care-l putem folosi la curățenia scărilor de bloc. Așa cum am spus, mi s-a părut o idee interesantă: dacă avem containere de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, de ce să nu colectăm și uleiul alimentar folosit la gătit?”, a declarat, pentru Est News, admnistratorul unei asociații de proprietari din Vaslui.

„Am fost și eu contactat de firma respectivă, cu care am și semnat o convenție de colaborare în acest sens. Sunt de părere că este un schimb convenabil și pentru mine, cu atât mai mult cu cât folosim foarte mult ulei alimentar pe care, după folosire, trebuie să-l aruncăm. Pe de altă parte, sper ca acest proiect să aibă continuitate, nu ca, în alte cazuri, după ce se încheie proiectul cu finanțare europeană, și se termină subvențiile, se închide și afacerea!”, ne-a declarat patronul unui fast-food. Acesta s-a referit la cazul unor societăți vasluiene care au obținut fonduri europene nerambursabile pentru reciclarea PET-urilor și care, după finalizarea proiectului, au abandonat afacerea.

 

Related Articles

Back to top button