altex
National

Sufocat de coruptie, Bucurestiul a pierdut in favoarea Clujului toate evenimentele sportive importante. Efectele coruptiei asupra Capitalei

Cu o „Sala Polivalenta” existenta doar pe hartie si cu o „Arena Nationala” inchisa din lipsa avizelor de la ISU, Bucurestiul a disparut de pe harta evenimentelor sportive. Cine castiga? Cluj-Napoca a preluat din mers, fara probleme, rolul de gazda. Numai in acest an, Ardealul va fi vizitat de Iniesta, Pique, Ramos si compania, de Simona Halep si celelalte fete de la FedCup, de Angelique Kerber si Sabine Lisicki, de Cristina Neagu si coechipierele ei medaliate cu bronz la ultimul CM de handbal, si de Ronnie O’Sullivan. Putem spune, fara sa gresim, ca municipiul Cluj-Napoca a castigat net duelul de la distanta cu un Bucuresti tot mai sufocat de coruptie in administratia locala.

Care sunt marile probleme care submineaza Bucurestiul? In primul rand, stadionul principal, Arena Nationala, e inchis pe termen nedefinit din cauza problemelor cu avizele de securitate. Nu e unica problema: stadionul e in centrul unui dosar urias de coruptie din cauza costurilor crescute neincetat.

A doua problema tine de lipsa unei sali polivalente. De doi ani se chinuie Primaria Bucuresti sa atribuie contractul de constructie (da, sa atribuie, nu sa construiasca). Un caiet de sarcini ambiguu, acuze de coruptie, contestatii si rasturnari de situatie intr-un proces birocratic kafkian. Rezultatul: nici acum Bucurestiul nu are o sala moderna si a pierdut organizarea Campionatului European de Gimnastica.

Rezultatul acestor acte de coruptie si incompetenta administrativa? Bucurestiul pierde competitii, suporteri, mici afaceri conexe si, in final, banii care insotesc aceste evenimente atractive.

Clujul detine o Sala Polivalenta superba si un stadion incadrat in categoria „Elite”



Spania, campioana europeana en-titre, va intalni Romania pe „Cluj Arena”

Federatia Romana de Fotbal a anuntat ca nationala de fotbal va pregati Euro 2016 printr-o serie de partide amicale puternice. Spania se va duela cu echipa pregatita de Anghel Iordanescu pe 27 martie 2016. Meciul a fost anuntat a se disputa pe „Arena Nationala” din Bucuresti, dar va avea loc, pana la urma, pe „Cluj Arena”. Stadionul incadrat in categoria „Elite” are toate avizele la zi, iar Iniesta, Pique, Ramos si compania vor putea fi vazuti pe viu in Ardeal, departe de o „Arena Nationala” care are in continuare portile inchise.

test

Romania – Norvegia (handbal feminin), tot la Cluj-Napoca

Nationala de handbal feminin a Romaniei (medaliata cu bronz la Mondialul din 2015) va intalni Norvegia (campioana mondiala en-titre) in preliminariile Campionatului European (va fi gazduit de Suedia). Meciul, unul foarte important pentru fetele noastre, va fi gazduit tot la Cluj-Napoca, in „Sala Polivalenta”. Intalnirea se va disputa pe 9 martie 2016.

Alte evenimente importante care au avut loc sau vor avea loc in Cluj-Napoca.

6, 7 februarie 2016 – In „Sala Polivalenta” din Cluj-Napoca a avut loc intalnirea de FedCup dintre Romania si Cehia, din sferturile competitiei. Arena a fost singura din tara capabila sa organizeze la cel mai inalt nivel un eveniment de o asemenea importanta.

Pe 6 februarie 2016, Romania castigat cu 39-14 meciul cu Portugalia, contand pentru prima etapa a Europe Championship la rugby. Partida s-a disputat pe „Cluj Arena”. Interesant este faptul ca in timp ce „Cluj Arena” gazduia acest meci important pentru „Stejari”, in Sala Polivalenta (amplasata in vecinatatea stadionului) se desfasura meciul de FedCup dintre Romania si Cehia.

20 februarie 2016 – Romania vs Turcia din Grupa H a preliminariilor Campionatului European de baschet feminin a avut loc in „Sala Polivalenta” din Cluj-Napoca. Turcia s-a impus cu 56-45, iar meciul s-a desfasurat in conditii impecabile in moderna sala din Cluj-Napoca.

23 martie 2016 – Romania va intalni Lituania intr-o partida amicala care are sanse mari sa se dispute pe „Cluj Arena”.

16, 17 aprilie 2016 – Romania va intalni Germania in FedCup, in incercarea de a ramane printre cele mai bune opt echipe din competitie. Duelul cu Kerber, Lisicki, Petkovic si compania va avea loc in „Sala Polivalenta” din Cluj-Napoca, arena care a gazduit si intalnirea cu Cehia (pierduta cu 3-2) din sferturi.

Campionatul European de Snooker, tot la Cluj-Napoca

Ronnie O’Sullivan a venit la Bucuresti pentru un meci demonstrativ pe finalul lui 2015, iar acesta a fost primul pas facut de Romania pana la primirea organizarii Campionatului European de Snooker din 2016.

Adrian Thiess, omul care s-a ocupat de venirea lui Ronnie la Bucuresti, a anuntat ca Europeanul va merge la Cluj-Napoca pentru simplul motiv ca Bucurestiul nu are unde sa organizeze un eveniment de o asemenea anvergura. „Am pus pe hartie deja, am luat sala (n.r. Sala Polivalenta), am vorbit si cu Emil Boc, totul e stabilit. La Bucuresti nu avem locatia potrivita” – Adrian Thiess, organizator.

Campionatul European de Gimnastica

Romania a castigat dreptul de a organiza Campionatul European de Gimnastica, competitie care va avea loc in aprilie 2017. Turneul va fi unul mixt (feminin si masculin), la intreceri urmand sa participe peste 700 de sportivi.

Atunci cand a convins forul european sa fie gazda, Romania promitea o Sala Polivalenta in Bucuresti, cu o capacitate de 12.000 de locuri. Aceasta ar fi urmat sa fie de ultima generatie, capabila sa organizeze evenimente sportive din cele mai importante. Bugetul pentru o asemenea competitie depaseste un milion de euro (adunata de la forul de specialitate, sponsori si fonduri bugetare).

Cum Sala Polivalenta din Bucuresti a ramas in continuare la stadiul de proiect, Campionatul European se va disputa tot la Cluj-Napoca. „Sala Polivalenta” a aratat ca poate gazdui in conditii perfecte evenimente importante.

Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, mandria tarii

Inaugurata oficial in octombrie 2014, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca (7200 de locuri, dar se poate extinde pana la 10.000 de locuri) merita toate laudele. Investitia totala a fost de 70 de milioane de lei, iar incinta este omologata pentru meciuri de baschet, volei si handbal, dar poate gazdui si competitii internationale de box, arte martiale, gimnastica, scrima, tenis de masa, tenis de camp sau badminton.

Arena are scaune retractabile si dispune de un cub video de cinci metri pe trei metri, asemanator cu cele din NBA. Permite redarea transmisiilor in direct a competiilor sportive.

Cluj-Napoca, oras in plina expansiune

Ce sanse sunt ca orasul de sub Feleac sa devina un competitor de temut pentru metropola de pe Dambovita? Conform unei analize Capital.ro, Cluj-Napoca castiga teren pe multe fronturi fata de Bucuresti.

Cateva idei din aceasta analiza:
Judetul Cluj este pe locul al treilea in tara la capitolul veniturilor salariale medii, dupa Bucuresti si Ilfov (diferenta in acest caz fiind de sub 100 de lei pe luna). Veniturile in permanenta crestere au avut un impact semnificativ si pe piata imobiliara clujeana, care pare sa fi devenit cea mai scumpa din tara.

Un fenomen similar a avut loc si in cazul chiriilor: in august anul trecut (n.r. 2015), din cauza numarului mare de studenti in cautarea unei locuinte, cele din Cluj le-au depasit pe cele din Capitala.

Productia industriala a crescut la nivel de judet cu 14% in primele zece luni ale anului trecut (n.r. 2015), spre deosebire de Bucuresti, unde majorarea a fost de numai 2,8%.

Clujul bate Bucurestiul si la capitolul muzica

Doua dintre cele mai asteptate festivaluri de muzica din Romania, Untold si Electric Castle, au loc la Cluj-Napoca. Festivalul Untold a fost votat cel mai bun din Europa la gala European Festival Awards, fiind prima data cand un festival din Romania castiga acest titlu. UNTOLD va avea loc si anul acesta intre 4 si 7 august, iar pe scena vor urca peste 150 de artisti. Prima editie Untold a strans 240.000 de persoane, iar pentru editia din acest an s-au vandut peste 30.000 de abonamente.

La editia de anul trecut a Electric Castle, festivalul a strans laolalta aproape 100.000 de oameni, dintre acestia 15% sunt turisti straini, foarte multi din Germania, Ungaria si Marea Britanie, spun organizatorii.


* Foto: Wikipedia/ Travelcristi

Ce se intampla de fapt cu Bucurestiul?

Despre National Arena

Arena Nationala a fost inchisa in octombrie 2015 dupa ce a iesit la iveala faptul ca aceasta nu are aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Stadionul nu poate primi autorizatie de securitate la incendiu pentru ca acoperisul retractabil nu poate fi omologat in Romania, desi este omologat in Germania, iar omologarea lui dureaza.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au efectuat, recent, o inspectie la Arena Nationala si au declarat ca obiectivele care functioneaza fara autorizatie au obligatia de a o obtine pana la 31 decembrie 2016, iar pana la acel termen, pot functiona pe raspunderea beneficiarului.

„Aspectele de legalitate vizeaza unele modificari legislative, adoptate ieri in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, in ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta 52 din 2015 pentru modificarea si completarea Legii 307 privind apararea impotriva incendiilor. La legea de adoptare a acestei ordonante, au fost propuse mai multe amendamente, printre care stabilirea unui termen de intrare in legalitate pentru obiectivele care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, asa cum este si Arena Nationala. Aceste obiective au obligatia de a obtine acest act pana la 31 decembrie 2016. Pana la acest termen, obiectivele functioneaza pe raspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurarilor masurilor de securitate la incendii. Nu se supun la aceste exceptii acele obiective la care se constata incalcarea grava a securitatii la incendiu. Acelea vor fi oprite de la functionare, dar nu este cazul Arenei Nationale”, a declarat colonelul Benone Duduc, adjunctul ISU, la finalul inspectiei, citat de Mediafax.

Primarul interimar al capitalei, Razvan Sava, spune ca nu poate face acest lucru.

„Stadionul nu are autorizatie de securitate la incendiu. Conform legii, nu putem organiza evenimente sportive fara aceasta autorizatie. Am vazut ca cei de la IGSU incearca sa arunce pisica spunand ca se pot organiza evenimente si in aceste conditii, cu asumarea raspunderii de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Eu stiu ca derogarile de la lege existau doar in vremea lui Ceausescu. Nu am auzit ca intr-un stat de drept sa existe acest concept, adica acolo unde legea prevede ceva, tu sa o ignori si sa faci exceptie. Le-am cerut in mod expres celor de la IGSU sa imi spuna daca indeplinim conditiile legale pentru a desfasura activitati. Le-am cerut sa ne spuna daca, strangand acoperisul si limitand astfel riscurile, indeplinim conditiile legale. Nu am primit niciun raspuns scris. Am avut intalniri cu domnul vicepremier Vasile Dancu si domnul ministru Petre Toba. Inteleg ca un guvern tehnocrat nu isi poate asuma raspunderea politica, dar ei pot, conform legii, sa isi asume rezolvarea problemei stadionului National Arena. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este autoritatea reglementatoare pe acest domeniu. El poate schimba sau nu normativul care stabileste daca tipul de material folosit pentru construirea acoperisului este sigur sau nu. Au posibilitatea legala sa faca acest lucru. In functie de acest normativ vom sti daca putem juca cu acoperisul acesta sau daca va trebui sa il dam jos si sa facem astfel stadionul functional. Ii cer si pe aceasta cale ministrului Dancu sa grabeasca aparitia acestor norme. Vreau ca bucurestenii sa inteleaga ca voi respecta legea. Propunerea celor de la IGSU de a juca pe Arena Nationala pe propria raspundere nu o pot lua in seama. O calific ca fiind neprofesionista si in afara cadrului legal. In concluzie, Arena Nationala va ramane inchisa pana cand va avea toate autorizatiile necesare”, a scris Sava pe pagina de Facebook.

Deci, data la care stadionul va fi redeschis ramane o necunoscuta.

La inceputul acestui an, DNA a anuntat ca a deschis dosar penal cu privire la existenta a doua autorizatii pentru Arena Nationala, documente ce au acelasi numar de inregistrare si aceeasi data, dupa o ancheta a jurnalistului Catalin Tolontan care a publicat cele doua autorizatii.

„La inceputul lunii noiembrie a anului 2015, Primaria Bucuresti a decis inchiderea „Arenei Nationale” din cauza membranei acoperisului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat in Romania. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Din datele existente, rezulta ca proiectul prevedea edificarea unui acoperis de tabla, fix, pentru care exista aviz ISU. Ulterior, proiectul a fost modificat, fara a se cunoaste motivele care au stat la baza deciziei, prevazandu-se constructia unui acoperis retractabil, din alt material, aspect care impunea obtinerea unui nou aviz ISU”, precizeaza DNA.
Procurorii au constatat ca, la incheierea lucrarilor, desi se stia ca nu este posibila obtinerea avizului, s-a efectuat plata catre constructor.

Arena Nationala a fost inaugurata in septembrie 2011, fiind construita in locul fostului stadion „Lia Manoliu” si a costat 234 milioane de euro. Pe 9 mai 2012, Arena Nationala a gazduit finala Europa League. In patru ani de functionare, Arena Nationala a gazduit 128 de evenimente. 

Despre Sala Polivalenta Bucuresti

Primaria Capitalei a lansat la inceputul anului 2014 licitatia pentru proiectarea si construirea Salii Polivalente din complexul Lia Manoliu, valoarea lucrarilor fiind estimata la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la vremea respectiva ca lucrarile vor incepe in 2015.

Cateva luni mai tarziu, comisia de licitatie din cadrul municipalitatii a declarat castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA – Euro Construct Trading 98 in valoare de circa 65 milioane euro – pentru circa 40.000 mp de sala. Initial a fost declarat castigator consortiul Strabag – Aecom Ingenieria – Comnord care a prezentat o oferta de 55 milioane euro  pentru o suprafata de 37.941 mpm, dar a fost descalificat. Perdantul a facut contestatie, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. Tot scandalul a pornit de la cuvantul „circa”.

La inceputul anului 2014, Primaria Capitalei a introdus in caietul de sarcini pentru licitatie suprafete orientative pentru Sala polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consortiul condus de Astaldi a pastrat si in oferta de licitatie cuvantul circa atat pentru valori, cat si pentru pretul constructie. Consortiul condus de Strabag a venit cu valori clare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si pretul.

Dupa o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag – care avea o oferta mai mica ca pret cu 10 milioane de euro decat Astaldi – a fost descalificat si a castigat Astaldi.
Printre motivele invocate se numara faptul ca Strabag a redus suprafata salii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin marirea parterului si nu a respectat cerintele de functionalitate.

Strabag spune ca cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmatiile referitor la functionalitate sunt subiective, iar oferta in ansamblul ei respecta cerintele din caietul de sarcini.

Strabag s-a adresat CNSC cerand reevaluarea ofertelor si a avut castig de cauza, Primaria Capitalei fiind obligata sa reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestata.

Jurnalistul Catalin Tolontan a scris pe blogul sau despre acest caz, atragand atentia asupra faptului ca licitatia e castigata de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpa decat concurenta.

La finalul anului 2015, contractul pentru construirea salii polivalente  a fost atribuit  asocierii Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL, valoarea fiind de357 milioane lei cu TVA (aprox. 80 milioane euro). Sala Polivalenta va avea o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2000 de locuri VIP si  500 de locuri noi de parcare.

Durata contractului este de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare si executia lucrarilor si 12 luni pentru servicii tehnice de oprare si mentenanta dupa receptia lucrarilor. Lucrarile trebuie sa inceapa in 2016.

Sursa: hotnews.ro

Related Articles

Back to top button