Social

Cum pot vasluienii de la sate să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a-și deschide afaceri în comuna!

de Marian MOCANU

În acest an, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) urmează să deschidă noi sesiuni de depunere de proiecte cu finanțare nerambursabilă din surse europene, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Deja, pe pagina oficială de internet a instituției, www.afir.info, au fost publicate variantele consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru Submăsurile de finanțare din cadrul PNDR 2020, în vederea dezbaterilor publice. După finalizarea și aprobarea Ghidurilor, în decursul lunii aprilie, urmează să fie deschise primele sesiuni de depunere a proiectelor.

În pregătirea acestor sesiuni, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui a început o campanie de informare a posibililor solicitanți de fonduri europene nerambursabile.

„Am demarat această campanie în zona Bârladului și sperăm ca, până la sfârșitul acestei luni, să organizăm astfel de informări în toate comunele din județ. Ieri am fost prezenți la Ciocani și Coroiești, pentru ca mâine să mergem la Ivești și Pogonești. Beneficiind de sprijinul primăriilor, dorim să explicăm persoanelor interesate posibilitățile de accesare de fonduri europene nerambursabile. Până acum, de la demararea acestei campanii de informare, am putut constata că sunt multe persoane, atât fizice, cât și juridice, interesate de accesarea de fonduri europene, și care ne-au solicitat mai multe informații legat de acest subiect”, a declarat, pentru Est News, Alin Dan Trifu, directorul oficiului.

În afara obișnuitelor măsuri de sprijin, persoanele interesate vor putea accesa fonduri inclusiv pentru înființarea sau dezvoltarea activităților neagricole în mediul rural. Este vorba de Submăsururile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4 – Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, prin care se pot obține finanțări de maximum 200.000 de euro.

Cu acești bani, antreprenorii vor putea deschide sau dezvolta pensiuni agro-turistice, service-uri auto, ateliere de croitorie, frizerii, cabinete medicale sau veterinare, în mediul rural.

„Indiferent de forma de organizare, solicitanții eligibili trebuie să se încadreze în categoria micro-întreprinderi cu maximum nouă salariați și să realizeze o cifră de afaceri anuală netă sau să dețină active totale de până la două milioane de euro (echivalent în lei), ori în categoria întreprinderi mici, cu un număr de salariați cuprins între 10 și 49, având cifra de afaceri anuală netă de până la 10 milioane de euro (echivalent în lei). Cererile de finanțare și dosarele se vor depune online, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investiților Rurale, www.afir.ro”, a adăugat directorul Alin Dan Trifu.

Related Articles

Back to top button