Social

Observații astronomice la Bârlad, de "Ora Pământului"

Sâmbătă, 19 martie, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o sesiune de observații astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa”, pentru a marca „Ora Pământului”. Observațiile vor avea loc între orele 20:00 și 21:30, în zona parcului „Victor Ion Popa” (la strada principală). În cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile, organizatorul va anula această activitate.

Afis Ora Pamantului 2016„Din anul 2013 Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, organizează observații astronomice în stradă. De asemenea, Primăria Municipiului Bârlad ne va susține în această activitate și va opri iluminatului public în data de 19 martie 2016, intervalul orar 20:30 – 21:30. «Ora Pământului» se organizează pentru a se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planeta noastră este în pericol. Ne dorim ca și generațiile viitoare să se bucure ca și noi de resurse, de un aer mai curat și desigur, un cer cu stele. O să avem ocazia să privim Luna prin telescop, planeta Jupiter, dar și alte obiecte cerești vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Corul de copii Ding Dong al Școlii „George Tutoveanu” sărbătorește „Ora pământului”

Sâmbătă, 19 martie, corurile din toată țara, reunite în Programul Național “Cantus Mundi”, se alătură demersului internațional recunoscut ca “Ora Pământului”, susținut de WWF (World Wide Fund for Nature). Anul acesta, sloganul evenimentului este “Dăruiește naturii din energia ta!”. Astfel, timp de o oră, între 20.30 și 21.30, toți cei implicați în cea mai importantă mișcare corală pentru copii din România vor stinge lumina, pentru a se alătura celor asemeni lor, din 7.000 de orașe ale lumii. În Argetoaia (Dolj), Bacău, Bârlad, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Gura Râului (Sibiu), Iași, Ozun și Reci (Covasna), Ploiești, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Vaslui, Viziru (Brăila) și Vulturul (Vrancea) se vor organiza flash-mob-uri de promovare a cântului coral. La București, activitățile prilejuite de “Ora Pământului” vor avea loc în fața Ateneului Român, sâmbătă, pe 19 martie, de la 20:30, când peste 300 de copii vor cânta împreună timp de o oră, dăruind naturii din energia lor.

„Muzica și ecologia trebuie să facă parte din educația elementară a copiilor. Numai în felul acesta, comunitățile vor deveni mai responsabile, mai sensibile și mai curate. Corul Madrigal și copiii activi în rețeaua Cantus Mundi din 21 de localități din România vor sărbători <<Ora Pământului 2016>> prin cânt. Ce poate fi mai frumos?”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România! În 7 ani, 4.100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi!

Ora Pământului se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment. Se întâmplă pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar în 2010-4.500 de orașe din 128 de țări.

“Ora Pământului” este un eveniment internațional, organizat în luna martie a fiecărui an, începând din 2007. Scopul acestui demers este de a sensibiliza utilizatorii de energie electrică în fața problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie. Constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de instituții. În prezent, comunitatea de susținători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orașe, din peste 152 de țări. (G.P)

Related Articles

Back to top button