Social

Copiii străzii au nevoie de ajutor, nu de pomană

Pe 21 martie s-a sărbătorit în toată lumea Ziua Internațională a Copiilor Străzii. Și la Bârlad, Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat (CPRU CANE) a organizat o activitate de informare și prevenție, prin împărțirea de pliante cu informații despre copiii străzii și cauzele care stau la originea acestui fenomen, precum și cu date de contact ale CPRU CANE Bârlad.

Psihologul Ionel Brătianu, coordonatorul CPRU CANE, a declarat că numărul copiilor străzii care practică cerșetoria a scăzut vizibil în municipiul Bârlad.

„Ziua de 21 martie este un prilej de a trage un semnal de alarmă și de a informa și sensibiliza opinia publică cu privire la fenomenul copiilor străzii și la descurajarea cerșetoriei în rândul copiilor. Pot spune că, în Bârlad, specialiștii de la Protecția Copilului și-au atins scopul. Fenomenul cerșetoriei a fost diminuat. Vorbim acum de un număr de opt copii ai străzii, față de 26, câți erau în permanență în stradă acum patru ani. Populația a înțeles corect mesajul nostru și a sprijinit echipa noastră pentru a descuraja cerșetoria. Astăzi am împărțit pliante pentru ca opinia publică să fie informată cu privire la acest fenomen care poate apărea oricând, pentru că nu va dispărea niciodată în totalitate. Populația trebuie să înțeleagă că a da bani înseamnă a încuraja cerșetoria. Când dai bani, înseamnă că ești de acord cu acest lucru. Este bine să le întindem mâna cerșetorilor copii și nu portofelul. Este bine să le vorbești copiilor străzii, pentru că, astfel ei vor înțelege mai ușor de ce nu este bine să stea în stradă”, ne-a declarat Ionel Brătianu.

Ziua de 21 martie a fost stabilită ca Ziua Internațională a Copiilor Străzii prin rezoluția Forumului Internațional „Prietenii Copiilor Străzii”, în 1998, la Varșovia. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button