Referendumul pentru demiterea primarului de la Pungești s-a lăsat cu scandal și dosare penale
Polițiștii au întocmit două dosare penale în urma referendumului local din Pungești, unul pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, iar celălalt pentru distrugere, după ce geamul microbuzului școlar care urma să aducă membrii unei secții de votare a fost spart pe timpul unor proteste organizate în fața primăriei după închiderea urnelor.
Referendumul de la Pungești nu a rămas fără consecințe, polițiștii având, din nou de lucru. Astfel, au făcut două dosare penale, unul pe motiv că localnici din Pungești ar fi fost împiedicați să voteze la referendumul de duminică. În sesizare, se arată că un vânzător de la un magazin din comună le-ar fi reținut cărțile de identitate unor cetățeni care doreau să meargă la urne.
În cel de-al doilea dosar, polițiștii desfășoară cercetări pentru identificarea acelei persoane care, pe timpul protestelor organizate în fața Primăriei Pungești după închiderea urnelor pe motiv că Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) nu validează referendumul, a spart un geam al microbuzului școlar din comună. Incidentul a avut loc în momentul în care mașina plecase pentru a aduce la BEC o parte din membrii unei secții de votare, geamul fiind spart cu pumnii.
„În urma unei sesizări făcută de reprezentanții unei organizații neguvernamentale, a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere cu privire la faptul că, în noaptea de 20 spre 21 martie, persoane necunoscute au spart un geam al unui autovehicul aparținând Consiliului Local Pungești”, a declarat responsabilul mass-media al Poliției Județene Vaslui, Loredana David.
Autoritățile vasluiene au organizat, duminică, la Pungești, referendumul local privind demiterea primarului comunei, Mircia Vlasă. Prezența la vot a fost de 34,23%, din care 89,29% au votat pentru demiterea edilului în funcție. Însă, deocamdată, Prefectura Vaslui nu a luat nicio decizie cu privire la validarea sau nu a referendumului, având în vedere că nu s-a convenit asupra procentului de prezență la vot ce trebuie îndeplinit pentru validarea rezultatului, respectiv 30 sau 50%. În acest sens, prefectul Daniel Olteanu a solicitat, luni, lămuriri la Autoritatea Electorală Permanentă, Judecătoria Vaslui și Ministerul Afacerilor Interne. (Ionuț PREDA)