Grijă mare la dinții copiilor
DSP Vaslui participă, alături de Institutul Național de Sănătate Publică în colaborare cu Ministerul Sănătății, I.S.J Vaslui, medici dentiști și medici de familie din Vaslui, la desfășurarea campaniei ”Dantură sănătoasă, corp sănătos!”, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătății Orale.
Astfel, Direcția de Sănătate Publică Vaslui desfășoară acțiuni de informare în ce privește sănătatea orală, în colaborare cu doctor stomatolog Alina Stroiescu, pe 24 martie la Grădinița nr. 5, Vaslui, și pe 31 martie la Liceul ”Anghel Rugină”. Scopul campaniei este ameliorarea sănătății orale a populației prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie, dar și la nivelul comunității. Pentru o bună reușită a campaniei se vor organiza acțiuni de diseminare a informațiilor privind afecțiunile orale și factorii de risc care contribuie la producerea acestora și transmiterea de recomandări populației țintă în vederea menținerii sănătății orale.
Activitӑțile cu aceastӑ temӑ vor continua sӑ fie desfășurate pe întreg parcursul anului, conform spuselor Mihaelei Vlada, președinte DSP Vaslui. Informațiile vor fi distribuite prin organizarea de sesiuni informaționale în rândul preșcolarilor, școlarilor și populației generale.
Acțiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, punându-se un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate și a părinților cu privire la măsurile corecte de igienă dentară și informarea asupra consecințelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esențiale le poate avea asupra danturii și organismului.
„Campania «Dantură sănătoasă, corp sănătos!» urmărește sensibilizarea femeilor gravide asupra importanței igienei orale pentru sănătatea lor și a bebelușului. De asemenea, primii ani de viată sunt critici pentru dezvoltarea dentiției, deoarece numai o dentiție de lapte sănătoasă asigură mai târziu dezvoltarea normală și armonioasă a dinților permanenți. Îngrijirea trebuie să înceapă chiar de la apariția primului dinte. Obiceiurile formate cât mai devreme devin mai târziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de grădiniță și a școlarilor cu privire la măsurile corecte de igienă orală este esențială pentru formarea unor deprinderi sănătoase care îi vor însoți toată viața”, a declarat Mihaela Vlada.
Cu ocazia zilei mondiale a Sănătății Orale, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 martie, se promovează în lumea întreagă importanța igienei orale și sunt menționate beneficiile unei sănătății orale foarte bune, la orice vârstă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din populația lumii suferă în cursul vieții de afecțiuni orale dar multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenție, detecție și tratament, finanțate de guvern, asociații și societăți de promovare a sănătății. (G.P)