Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, a alergat după două ciolane și s-a ales cu dosar la ANI!
de Marian MOCANU
Agenția Națională de Integritate a anunțat starea de incompatibilitate în care a fost descoperit Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana. Chiar dacă faptele reținute nu sunt grave, această acuzație ar putea afecta viitorul posibil mandat de primar al lui Gîfu.
Cu aproape două luni înaintea alegerilor locale, Agenția Națională de Integritate a anunțat, printr-un comunicat, starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații sau conflict de interese în cazul a 40 foști sau actuali aleși locali. Printre acești aleși locali se numără și un vasluian, Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana. Motivul pentru care Gîfu a fost declarat în stare de incompatibilitate este faptul că, după alegerea sa ca primar, a fost numit membru în cadrul Consiliului de administrație al școlii gimnaziale nr. 1 Pogana, lucru interzis de lege. El a deținut această funcție timp de doi ani, până în luna iulie 2014.
„De asemenea, GÎFU MARICEL deține începând cu data de 25 iunie 2012 simultan cu funcția de primar și calitatea de agent persoană fizică, încălcând, astfel, dispozițiile legale”, se mai arată în comunicatul ANI.
Nu este pentru prima dată când un primar vasluian are probleme cu ANI pentru că făcea parte din Consiliul de administrație al unei școli din comună. Este cazul, de exemplu, al primarilor Gheorghe Poede, de la Poienești, sau a lui Aurelian Miler, de la Voinești, care, din aceleași motive, au fost declarați incompatibili. Chiar dacă faptele reținute în sarcina lui Maricel Gîfu nu sunt grave, acesta riscă totuși să aibă probleme în special dacă va fi ales din nou primar. Conform legii, persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Asta dacă Gîfu nu va contesta în instanță decizia inspectorilor ANI. Și, normal, dacă nu va câștiga procesul!